Aftonbladet i kritiserat samarbete med ridstjärnors nya sajt, tre rikstäckande kanaler äntrar etern och stödstrumpor gav varannan damernas

30 min
Vad händer med trovärdigheten när Aftonbladet delar stall med hästvärldens makthavare? Svensk radiohistoria när tre rikstäckande radiostationer fick utrymme i etern. Sommarserien om Stödstrumporna.

Aftonbladet i kritiserat samarbete med ridstjärnor
Bevakningen av ridsport brukar ofta ses som ett sorgebarn inom svensk sportjournalistik. Antalet utövare och intresset är enormt, men utrymmet och uppmärksamheten i stora svenska medier är oftast allt annat än just enormt.

I ett försök att galoppera ikapp bevakningens brister har Aftonbladet nu lanserat ett nytt samarbete med den nystartade sajten Ridenews. Men Ridenews, det är en sajt som startats och ägs av den absoluta ryttareliten i Sverige.

Vad händer med journalistikens trovärdighet när nyheterna kommer direkt och ofiltrerat från hästvärldens motsvarighet till Svennis och Zlatan?

Reporter: Tonchi Percan. 


Nya kommersiella radiotillstånd målar om radiomarknaden
I veckan, natten mellan tisdag och onsdag, skrevs det radiohistoria i vårt land. För då löpte samtliga tillstånd att sända kommersiell analog radio ut och dom nya tillstånd som nu ska gälla i åtta år framöver tog vid.

I och med det här görs en total ommöblering i etern och störst förändring är att tre aktör nu har fått tillstånd att sända nationellt. Mix Megapol, NRJ och RIX FM går från och med i veckan att höra i hela Sverige.

Förändringen kommer utifrån en lagändring som syftade till att öka konkurrensen och mångfalden på den svenska radiomarknaden. Större sändningsområden, hoppas politikerna, ska ge de kommersiella radioaktörerna mer muskler i kampen mot public service.

I veckan besökte vi den marknadsledande aktören Bauer Media och där var tongångarna positiva.

Reporter: Johan Cedersjö.


Stödstrumpor stödde varannan damernas
Valet 1991 skakade om Sverige. Det blev borgerligt maktskifte och Carl Bildt tog över som statsminister. Två nya partier kom in i riksdagen, Kristdemokraterna och Ny demokrati samtidigt som Miljöpartiet trillade ur.

En annan förändring var trendbrottet att kvinnorepresentationen i riksdagen minskade för första gången på flera decennier. Det blev startskottet för ett hemligt feministiskt nätverk. De kom samman för att trycka på partierna om ökad jämställdhet.

I Mediedramaturgin castades Stödstrumporna, som kvinnorna kallade sig, som ett hot mot etablerade partier och rätt var det var beskrevs stödstrumporna som ett politiskt parti. Det var aldrig tanken.

Tove palén berättar om när journalisterna blev stödstrumpor och aktivister.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.09
  Alexandre Desplat - Just Another Dead Rat In A Garbage Pail (Behind A Chinese Restaurant)
  Alexandre Desplat
  Fantastic Mister Fox
  Etikett: Abkco
 • 11.18
  Michael Bolton - When a Man Loves a Woman
  Album: Michael Bolton The Very Best
  Bolag: Columbia
 • 11.21
  Crazy Frog - Axel F
  Album: Axel F
  Kompositör: Harold Faltermeier
  Bolag: Catchy Tunes
 • 11.21
  Vulse - figment in d
  Kompositör: Vulse
 • 11.25
  Mattias Bärjed - Rebecka
  Album: Upp till kamp!
  Bolag: Razzia
 • 11.31
  Mattias Bärjed, Martin Konie Ehrencrona - Rebecka
  Album: Upp Till Kamp
  Kompositör: Martin Bärjed
  Bolag: Razzia Records