Stäng ambassaden! Regeringen för slapp mot Eritrea

20 min
Stäng Eritreas ambassad i Stockholm! Ge inte landets makthavare visum till EU! Och förbjud den tvåprocentiga skatten. Nu kräver Publicistklubben, Svenska Penn och Reportrar utan gränser hårdare tag mot regimen i Eritrea som vägrar att ens prata om fängslade journalisten Dawit Isaak.

-Regeringen tar inte Dawit Isaaks svenska medborgarskap på allvar.

-Det är extremt allvarligt och ger en signal till svenska medborgare som fötts i andra länder att deras medborgarskap inte är lika mycket värt som våra som är födda här i landet.

Ren utpressning

Det säger kulturskribenten Per Svensson - ordförande i Publicistklubbens södra krets.

Och Svenska Penns ordförande Ola Larsmo anser att den tvåprocentiga skatt som Eritrea försöker ta ut av alla exileritreaner är att jämföra med utpressning, en kriminell handling.

Helt andra metoder krävs

Han får medhåll av journalisten och människorättsaktivisten Meron Estefanos, som genom sin kritik inte får besöka sin släkt i Eritrea.

-Absolut hög tid för hårdare tag mot Eritrea. Dawit Isaak har nu suttit inspärrad i över elva år. Nu måste Sverige använda sig av helt andra metoder mot diktaturen i Eritrea än den så kallade tysta diplomatin, säger Estefanos - intervjuad av vår reporter Gösta Lempert

Fälldes för hot

För drygt ett år sedan hotade en av de regimvänliga eritreanerna i Sverige att skära halsen av henne. Något som han senare fällts för.

De tre ovan nämnda deltog i ett möte i Moriska Paviljongen i Malmö i veckan, där också Maria Magnussons och Gellert Tamas dokumentär "Fången - Dawit Isaak och tystnaden" visades.

Innehåller unikt material

Den har tidigare visats i SVT och för någon månad sedan i Europaparlamentet.

Och innehåller unikt bildmaterial plus att Dawits bröder, vänner och forna arbetskamrater intervjuas.  

Visade med dold kamera

Meron Estefanos arbetar bland annat för den oberoende eritreanska radiostationen.

Det var genom den Meron och hennes kollegor kunde visa hur den eritreanska ambassaden i Sverige rutinmässigt kräver exileritreaner på två procent i skatt.

HÄR VIDEON DÄR UTPRESNINGEN AVSLÖJAS 

GOD JORDMÅN SKAPAR BRA SAMHÄLLSSATIR?

Hör också vår medietyckare Johannes Ekman om läget för svensk samhällssatir.

Och vad säger veteranen på området - Olof Buckard - om dagens svenska kollegor? 

Buckard var för övrigt aktuell för en vecka sedan ii ett program av just Johannes Ekman.