Udda valfråga och ambulerande röstmottagare

40 min
Hur gick det till när vallokalen kom hem till Birgitta Brännlund på fjället i Biellojaure? Och kan cannabisfrågan hamna högre upp på den politiska dagordningen genom personkryss?

 

Ambulerande röstmottagare till fjälls

Det är mindre än 68 timmar kvar till vallokalerna öppnar och vi ska tala med 80-åriga Birgitta Brännlund i som bor i väglöst land norr om Tärnaby. Kommunen skickade ut en ambulerande röstmottagare som tog sig över vandringsstigar och vattendrag så att Birgitta kunde utöva sin rösträtt. Thomas menar att det är något att tänka på för alla slapprövar som funderar på att röstskolka och ligga på soffan på söndag.
 

 

Cannabiskrysset

Vi ska också ta upp en udda valfråga. Hur ska man rösta om man tycker att det viktigaste är att legalisera cannabis? Före detta EU-parlamentarikern för Piratpartiet Christian Engström har tagit initiativ till Cannabiskrysset - där man får råd hur man ska rösta för ett mer drogliberalt Sverige - något som ju samtliga riksdagspartier är emot. Med hjälp av en personkrysskampanj hoppas han kunna föra upp frågan högre upp på den politiska dagordningen.


Samkönat sex tillåts i Indien

Och så ska vi tala om sexrevolutionen i Indien. I går avskaffades paragraf 377 i den Indiska strafflagen som förbjuder samkönat sex. För trots många frisinnade och könsöverskridande traditioner och uttryck har samkönat sex varit strängt förbjudet. Varför då och vad händer nu? Kulturkorrespondent Naila Saleem kommer och reder ut begreppen. 

 

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Helena Huhta

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.33
  Bhanvari Devi, Hard Kaur, Ram Sampath - Kattey
  Kompositör: Ram Sampath, Hard Kaur
  Bolag: Sony
 • 15.34
  Hard Kaur - Kattey
  Album: Coke Studio India Season 3: Episode 2
  Bolag: Sony Music Entertainment