Supremes – hur ett pärlband av hitlåtar och en glamourfylld garderob förändrade världen

54 min
Denna vecka, då USA har gett förnyat förtroende till Barack Obama som landets president, ska vi ägna oss åt några kvinnor från Detroit som också förändrat historien, på sitt sätt - The Supremes. Med en genomtänkt och glittrande stil, och ett pärlband av hitlåtar, lyckades de förändra inställningen till hur en svart popgrupp skulle se ut, och bete sig.

The Supremes framgångar sammanföll med den lag som förbjöd diskriminering i USA – The Civil Rights Act – som den amerikanske presidenten Lyndon B Johnson drev igenom 1964. Innan dess hade svarta artister svårt att bryta igenom till den stora breda och vita publiken som köpte skivor. Men så blev The Supremes inbjudna, som första svarta artister, till det annars helvita tv-underhållningsprogrammet ”The Ed Sullivan Show”. Ett slags hippare Hylands Hörna som alla i landet tittade på för att få se en glimt av artister som man annars bara hörde på radion.

De tre kvinnorna i The Supremes – Diana Ross, Mary Wilson och Florence Ballard – visade med andra ord upp något som många aldrig sett förut. Och den amerikanska publiken älskade vad de såg. The Supremes satsade på en sofistikerad look med långa klänningar och höga klackar. Välkoreograferat rörde de sig under tv-studions kristallkronor och sjöng den låt som skulle komma att bli en sorts prototyp för The Supremes sound, och sånger, i framtiden – Where did our love go. Det var bara början. Än idag är det ingen som knäckt deras rekord som USA:s mest framgångsrika kvinnliga sånggrupp genom tiderna. Hela tolv låtar letade sig upp till topplistans förstaplats mellan 1964 och 1969, och bara de kunde konkurrera med Beatles ifråga om skivförsäljning.

Under åren kom The Supremes att byta ut medlemmar i en takt som kan göra vem som helst nervös, men det hindrade inte denna trio från att vidareutveckla sin eleganta stil. Mode blev ett verktyg för Motowns grundare och producent Berry Gordy som medvetet formade dem till att bli en crossoverband. The Supremes fick en enorm klädbudget och lät anlita teaterkostymörer som Bob Mackie och Michael Travis ( som senare gjorde Liberaces alla scenkläder). Deras garderober fylldes med eleganta apelsinfärgade cocktailklänningar, långa crèmefärgade aftonklänningar och pärlbroderade stassar som strålkastarljuset fick att skimra som stjärnor.

I programmet berättar vi mer om The Supremes som tog världen med storm. Även i Sverige. Vi har träffat några av dem som var med då de var här på turné 1968. Vi har även ringt upp African American Museum i Philadelphia som i januari börjar visa en utställning med de scenkläder som sparats av Mary Wilson – ”Come and See About Me – The Mary Wilson Collection”. Och så har vi varit på besök i den svenska artistfabriken X Factor på TV 4 som kanske inte skiljer sig så mycket från hur man förr drillade fram stjärnor, både i Hollywood och Detroit. Dessutom får vi höra om vad som föregick på svenska scener samtidigt som The Supremes stod på toppen av sin karriär i mitten av 1960-talet. Även här fanns tjejband och ett av dem hette Plommons.

Veckans gäst är Jenny Seth, programledare på Musikmagasinet i P3.