Call Girls, Monster och en Easy Rider - Kino på Stockholms filmfestival

45 min
Det handlar om Stockholms filmfestival i veckans Kino. Vi har pratat om utseendefixering med hedersgästen Willem Dafoe, försöker navigera mellan fakta och fiktion i call girl-debatten. Och träffar festivalens solstråle Peter Fonda. En av festivalens utländska hedersgäster är den amerikanska skådespelaren Willem Dafoe, som tilldelas det nyinstiftade priset Stockholm Achievement Award. I juryns motivering står det bland annat att han med sin trettioåriga karriär - där han spelat allt från Gröna trollet i Spindelmannen till Jesus i Kristi sista frestelse - är en av världens mest mångfacetterade skådespelare, som kan "hypnotisera en publik genom endast ett ögonkast". Och just de där speciella ögonen och det speciella utseendet var det som Kinos Thella Johnson bestämde sig för att fråga om, när hon träffade Willem Dafoe på festivalens första dag. En av favoriterna till att ta hem pris i tävlingsserien på filmfestivalen i Stockholm är Beasts of the Southern Wild - som redan tagit hem priser på tunga festivaler som Sundance och Cannes. I just Cannes fick Kinos Lisa Bergström en intervju med regissören Benh Zeitlin, som då fortfarande var ovetande om det kommande prisregnet för hans sagolika film om den sexåriga flickan Hushpuppy, som bor i en stad som vagt liknar New Orleans... men som i filmen kallas för The Bathtub. Den svenska filmhöstens stora samtalsämne är Mikael Marcimains Call Girl. En film som anklagats för att peka ut Olof Palme som sexköpare av minderåriga - medan upphovspersonerna menar att det är en fri fantasi med inslag hämtade från verkligheten. Kino bjöd in filmens regissör, Mikael Marcimain och manusförfattaren Marietta von Hausswolff von Baumgarten för att prata om gränsen mellan fiktion och verklighet.

Regissören Rufus Norris är en av den brittiska teaterscenens klarast lysande stjärnor. Han har skrivit operan Doctor Dee tillsammans med Blurs Damon Albarn och blivit hyllad för sin uppsättning av musikalklassikern Cabaret i West End i London. Och på Stockholms filmfestival kan man nu se långfilmsdebuten Broken, om en elvaårig flickas dramatiska sommar i ett på ytan idylliskt bostadsområde - där det finns mängder av hemligheter under den lugna ytan. Karin Svensson älskade filmen, och stämde träff med regissören Rufus Norris på hans hemmaplan numera. På English National Opera i London.

En av dem som är med och bestämmer om Broken, Call Girl eller Beasts of the Southern Wild kommer att vinna priser i tävlingsserien är Peter Fonda, som är ordförande i juryn. Lillebror till Jane Fonda och pappa till skådespelerskan Bridget Fonda, och som trots att han varit verksam som skådespelare, regissör och manusförfattare sedan tidigt 60-tal fortfarande förknippas mest med filmen Easy Rider från 1969, som han skrev manus till. Där han i sin roll som Captain America, en sorts mc-buren hippie, far runt på en fientlig amerikansk landsbygd tillsammans med sin lika flippade vapendragare Dennis Hopper, som förresten regisserade denna oväntade succéfilm. Karsten Thurfjell träffade en ungdomsidol på bästa humör.

Veckans Bäst just nu-tipsar från Kinoredaktionen är Nina Asarnoj som bland annat arrangerat sin egen Nora Ephron-minneshögtid.

Musik som spelats i avsnittet

  • 18.51
    Steppenwolf - Born To Be Wild
    Album: Children Of The Revolution
    Kompositör: Mars Bonfire
    Bolag: TELLY DISC