Inte bara en hjärnskakning

55 min

Medvetenheten om att en hjärnskakning kan få stora konsekvenser har ökat bland forskare och läkare.

 

Det är inte alltid symptomen märks direkt och nu efterfrågas tydligare riktlinjer, både för hur man ställer diagnos och för hur man följer upp de här patienterna. 

Hjärnskakning är en av de vanligaste orsakerna till att barn söker akutvård. 

När Rocky var 9 år föll hon i en trappa och fick en hjärnskakning. I början var det svårt för omgivningen att förstå hur pass illa skadad hon blivit. Rockys arbetsminne var påverkat och det var svårt att koncentrera sig i ett stimmigt klassrum. 

- Jag hade sommarlov så jag märkte inte av det först. Men när terminen började hamnade läxböckerna på hög. 

Inom hockey är hjärnskakningar ett stort problem. Det är viktigt att en spelare inte återgår i spel innan hjärnskakningen läkt ut för skulle den drabbas igen kan det få stora konsekvenser. Hockeyspelaren Jakob Lilja har haft två hjärnskakningar inom loppet av fyra år.

 - Man får lite tacklingar ibland som träffar huvudet, det är sånt som händer. När man spelar hinner man inte tänka på skaderisken.

Forskare vid Sahlgrenska akademien undersöker om man genom ett blodprov skulle kunna se när en hjärnskakning läkt ut och en spelare är redo att återgå i spel.

 

Gäster i programmet: Catharina Nygren Deboussard, överläkare, Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken Danderyds sjukhus, Yelverton Tegner, professor i idrottsmedicin, Catherine Aaro Jonsson, neuropsykolog.

 


Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Programmet sänds direkt.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".