Maria Pavlovna – den svenska prinsessan som broderade Chanels klänningar

54 min

Maria Pavlovna var en kosmopolitisk kvinna vars liv kom att utspelas bland rysk aristokrati, franska modehus, amerikanska varuhus och inte minst i det svenska kungahuset.

Maria Pavlovna var rysk storfurstinna, kusin till tsaren Nikolaj den andre. 1908 gifte hon sig med prins Wilhelm, och blev därmed svensk prinsessa och hertiginna av Södermanland. Till en början en väldigt populär sådan. Hon var öppen, charmig och hade lärt sig att tala svenska.

Hon visade sig också ha, för tiden och Sverige, udda vanor för en ung kvinna, hon var bara 18 år – hon red herrsadel, rökte och svor rätt friskt, om än inte offentligt.

Som del av den ryska tsarsläkten Romanov, som styrt Ryssland under 300 år, hade Maria Pavlovna också urgamla anor vars glans det förhållandevis nya svenska kungahuset Bernadotte ville sola sig i. Det var kort sagt ett resonemangsäktenskap.

Sex år senare hade hon fått nog av sin träbock till man, och hans tråkiga familj. Det blev skilsmässa – Bernadottefamiljens första.

Resten av sitt liv kom Maria Pavlovna att leva som privatperson, även om hon var ganska så om sig och kring sig med att lyfta fram sina titlar när det knep.

I veckans program pratar vi med journalisten och författaren Per Svensson om att leva globalt eller lokalt. Vi får också höra berättelsen om Maria Pavlovna den äldres (släkting till Maria Pavlova den yngre) dyrbara samling cigarettetuier som låg bortglömda på i Utrikesdepartementets arkiv i nittio år. Och så gör vi ett besök på Riddarhuset i Stockholm.

Veckans gäst är Magnus Engberg, författare till boken "Maria - Sveriges ryska prinsessa", den första biografin om Maria Pavlovna.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.11
  London Symphony Orchestra/André Previn - Cinderella, Op.87, Act I: The Father (Andantino)
  London Symphony Orchestra/André Previn
  Prokofiev: Cinderella - Ballet/Symphony No. 1
  Etikett: Warner Classics
 • 10.24
  Florian Uhlig - Bach Concerto in C Minor for Oboe and Violin (reconstructed from BWV 1060): II. Adagio
  Florian Uhlig
  Bach: Suite No. 2 in B Minor, Concerto in A Major, Concerto in C Minor, Concerto in D Minor, Brandenburg Concertos No. 2, 3 & 4
  Etikett: Champs Hill Records
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista