Två pianister: Francisca Skoogh och Fredrik Ullén, båda även konstnärliga forskare.

57 min
Solopianisten och hjärnforskaren Fredrik Ullén har absolut gehör och ser toner och ackord i färger. Konsertpianisten Francisca Skoogh har rötter i tangons Argentina och i den skånska myllan.

 

Vi möter två pianister i historiska intervjuer.


Fredrik Ullén är pianist och professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Hans New York-debut kallades "spektakulär" av New York Times.

Han har prisats i internationella musiktidskrifter för sin virtuositet och sina konstnärliga gestaltningar av ett 15-tal parafraser, pastischer och variationer av Chopins Minutvals på CD'n "Got A Minute".

Ulléns tolkningar av tonsättare som Bela Bartók, György Ligeti och Pavol Simai har också uppmärksammats. Här berättar han om varför det är så lätt att tycka illa om Karlheinz Stockhausen. Och varför han spelar den brittiske tonsättaren Kaikhosru Sorabjis svårspelade musik.

Fredrik Ullén har absolut gehör och för honom är C-dur vitt, F-dur är ljusgrönt och A-dur är blått.

För att förstå hur hjärnan påverkas av t ex intensiv musikalisk träning undersöker han tvillingpar. Med utgångspunkt i musikerhjärnan forskar han på det som kallas flow, ett inspirationsliknande tillstånd när vi helt går upp i det vi sysslar med.

Fredrik Ullén skapade internationell uppståndelse när han visade att det finns en likhet mellan hur hjärnan fungerar hos patienter med schizofreni-diagnos och hos friska, kreativa människor. I thalamus har båda dessa grupper av människor lite färre mottagare för signalsubstansen dopamin, och det skulle kunna förklara varför de kreativa får fler idéer än andra.

Fredrik Ullén om ...

... kreativitet

"Det räcker inte med att du är bra på att hitta på för att du ska kallas för kreativ. Idéerna måste också vara både originella, meningsfulla och användbara."

... de kreativa

"Det handlar om öppna människor med en sammansatt personlighet. De är ofta både utåtvända och tidvis inåtvända. Både idérika och på samma gång fokuserade."

... drivkraft

"Den som är kreativ drivs ofta mer av egen kraft än av extern motivation. Inte så att de inte gillar beröm, men de behöver det inte."

... att tänka kreativt

"Om du ber en kreativ person att komma med idéer hittar de inte bara på många saker, idéerna är också ovanliga och väldigt olika."

 

Konsertpianisten och psykologen Francisca Skoogh har rötter i tangons Argentina och i den skånska myllan. Hon spelar lika gärna den innerlige intimisten Brahms som den ironiske och förtvivlade världsmannen Prokofjev.

-Att fördjupa sig i en tonsättares verk, värld, är fantastiskt. Det kan ibland fungera som terapi. Pianot är som ett extra ben, förklarar Francisca Skoogh som fick sitt första instrument innan hon ens var född!

På CD:n Songs in Season samarbetar Francisca Skoogh med mezzosopranen Malena Ernman. Där blandas gammalt och nyskrivet i en syrlig örongodis-blandning.

Francisca Skoogh har sedan några år tillbaka ett fördjupat samarbete med hovsångerskan Anna Larsson.

Francisca Skoogh är doktorand i konstnärlig forskning vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds Universitet. Ämnet är pianisten på scenen och kommunikationen som sker i scenögonblicket.

Hon arbetar även deltid som psykolog. I sina föreläsningar och kurser för musiker under temat ”Den framträdande människan” använder hon sina egna erfarenheter som artist och sin kliniska erfarenhet som psykolog.

Francisca Skoogh har erhållit det prestigefyllda ”Premier Prix” i både kammarmusik och piano vid Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris samt ”Solistdiplom” vid Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Hon är även vinnare av Solistpriset.

 

Låtlista:

 

Sisyfos

Pavol Simai

Fredrik Ullén, piano

 

Walz in D-flat major, Op. 64 No 1

Leopold Godosky

Fredrik Ullén, piano

 

Pastisch on the Minute Walz

Sorabji

Fredrik Ullén, piano

 

Walz in D-flat major, Op. 64 No 1

F Chopin

Fredrik Ullén, piano

 

Musica Ricercata. Vivace. Capriccioso

G Ligety

Fredrik Ullén, piano

 

Klavierstück V

K-H Stockhausen

Fredrik Ullén, piano

 

Showpan Boogie

Joe Furst

Fredrik Ullén, piano

 

Suite No. 1 Prelude
G F Händel
Francisca Skoogh, piano
CD-titel: Francisca Skoogh
Nytorp Musik, Nytorp 5

 

Klavierstücke Opus. 119. Intermezzo
Johannes Brahms
Francisca Skoogh, piano
CD-titel: Francisca Skoogh
Nytorp Musik, Nytorp 5

 

Variationen über eigenes Thema
Johannes Brahms
Francisca Skoogh, piano
CD-titel: Francisca Skoogh
Nytorp Musik, Nytorp 5


Klavierstücke Opus. 119. Rhapsodie
Johannes Brahms
Francisca Skoogh, piano
CD-titel: Francisca Skoogh
Nytorp Musik, Nytorp 5


Pianosaont No 6
S Prokofjev
Francisca Skoogh, piano
Liveinspelning, Båstad Kammarmusikfestival 2003, SR Malmö.

 
O
Catharina Backman
Francisca Skoogh, piano. Malena Ernman, mezzosopran
CD-titel: Songs in Season
Nytorp Musik Nytorp 6