Elisabeth - Jack the Rippers svenska offer

58 min
Hon föddes 1843 i byn Tumlehed utanför Göteborg men slutade sina dagar i en mörk gränd i London - som offer för en av historiens mest ökända seriemördare, Jack the Ripper. Det här är hennes historia.

Hur kunde bonddottern från Bohuskusten hamna som prostituerad i Londons  värsta slumkvarter? Det här är berättelsen om Elisabeth Gustavsdotters liv – svenskan som blev Jack the Rippers tredje offer. Och som fick smeknamnet ”Long Liz” i Londons slum.

Bilden från bårhuset i London är den enda bevarade bilden av Elisabeth Gustavsdotter. Den och huset i Tumlehed där hon föddes har blivit en del av mytologin kring mysteriet Jack The Ripper. Ett mysterium som fortfarande  generar nya böcker, teorier och filmer. Men vem var kvinnan bakom bilden?  Det här är berättelsen om hennes öde.

Dokumentären har premiär på 130-årsdagen av mordet på Elisabeth från Tumlehed som mördades den 30 september  kl. 01.00 på Berner Street i Whitechapel i London.

Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg som tidigare gjort den uppmärksammade dokumentären om Leif Andersson – mannen bakom Sveriges märkligaste skiva.

stefan.sundberg@sverigesradio.se

Fler dokumentärer av Stefan Sundberg nedan:

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.03
  Sofia Karlsson, Esbjörn Hazelius, Harald Haugaard - Allt Vad Vi På Jorden Äge
  Album: Folk Songs
  Kompositör: Trad
  Bolag: Amigo
 • 12.06
  Freddie Wadling - Månvisa
  Album: Skillingtryck Och Mordballader
  Kompositör: Trad Från Sverige
  Bolag: Mnw
 • 12.11
  Fairport Convention - Matty Groves
  Album: In Real Time
  Kompositör: Trad
  Bolag: Island
 • 12.16
  Offa Rex - The Old Churchyard
  Kompositör: Trad Från England
  Bolag: Nonesuch