Musikjournalistikens död och nyupptäckt klassisk tonsättare i världspremiär

54 min
Musikjournalistiken har mött stora motgångar under de senaste decennierna – är den dödsdömd? I helgen spelas tonsättaren Amanda Maiers stråkkvartett i A dur för första gången någonsin – över 100 år efter hennes död. Varför nu?

Efter fem år av renoveringar och ombyggnationer öppnar Nationalmuseum i helgen. Men redan idag har Måns Hirschfeldt fått en första glimt både av de nyhängda utställningarna och det 150 år gamla husets nya utformning. Hur väl har Nationalmuseum lyckats? 

Den svenska 1800-tals-violinisten Amanda Maier var länge okänd som tonsättare. Men på senare år har hennes verk börjat uppmärksammas. På söndag spelas hennes stråkkvartett i A dur i sin helhet för första gången någonsin. Varför återupptäcks hon just nu? Och vad utmärker henne som tonsättare? Samtal med cellisten Klas Gagge.

Är musikjournalistiken död? I helgen meddelade musiktidningen Sonic att de lägger ner sin papperstidskrift på grund av bristande lönsamhet. Samtal om musikjournalistikens villkor med musikjournalisterna Sara Martinsson och Pierre Hellqvist.

I Ivar Lo-Johanssons noveller är det ett förebud om kommande död. För många andra är det ‎bara ett störande faktum som långsamt och konsekvent måste bekämpas. Det ‎handlar om ansiktshår. Mer bestämt kvinnligt ansiktshår och särskilt sammanvuxna ögonbryn, unibrow, eller monobryn om man så vill. Författaren och kritikern Boel Gerell noppar sig i dagens essä fram i jakt på svar på frågan vad det är som stör så mycket.

Programledare: Lisa Wall 
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.43
    Martin Fröst - Improvisation (after M. Arnold)
    Martin Fröst
    Frost and Friends
    Etikett: BIS
  • 13.46
    Eden Ahbez - Nature Boy (arr. for clarinet, cello and double bass)
    Eden Ahbez
    Frost and Friends
    Etikett: BIS