Zombiefilm i Kiruna, en dragking i Uddevalla och Trollflöjten byter kön i Kortedala

54 min

Vi besöker en skräckfilminspelning med hemskt låg budget i Kiruna – och får svar på varför svenska gruvorter passar som bakgrundsmiljö för zombies. Dessutom intervju med dragkingen Sofia Södergård.

Sofia Södergård har precis startat sin nya landsomfattande turné i dragking-genren, där kvinnor klär ut sig till män. Programledaren Roger Wilson fångade henne inför stoppet i Uddevalla.

Oktober är Monstermånad i P1 Kultur – och i dag får vi följa med på inspelning i Kiruna. Daniel Lehmussaari från Gällivare har gjort skräckfilm på fritiden i över tjugo år. Vår reporter Helene Alm var med under en händelserik och blodig dag.

OBS Essä spinner vidare på temat: Författaren Mattias Hagberg diskuterar hur gränser alltid definierar vilka som är människor och vilka som inte är det. Hur geografi definierat föreställningen om utkantsfolk eller rena monster.

I ett industriområde i Kortedala utanför Göteborg spelas Mozarts 1700-talsopera "Trollflöjten" på ett helt nytt sätt, med avskalad scenografi och omkastade könsroller. Titeln är också ny: "Ocarinavaginan". P1 Kulturs reporter Hanna Jedvik träffade folket bakom uppsättningen.

Kulturredaktionens konstkritiker Cecilia Blomberg kommer också till studion för att berätta om en ny dokumentär om den japanska konstnären Yayoui Kusama, som är berömd för sina prickiga mönster – och häromåret orsakade publikrusning till Moderna Muséet i Stockholm.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Mattias Berg

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.53
    Tobias Hylander - Syndaförlåtelse
    Album: The Hour of the Lynx OST
    Bolag: Heidi & Einar Music
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista