Fiskebäckskil saknar den goda smaken

25 min
Har Fiskebäckskil blivit lite för fint för sitt eget bästa? Nästan ingenting i samhället är ovårdat – istället är sommargästerna, som dominerar orten, nästan lite överdrivet måna om sina hus.

När Mark Isitt vandrar runt under sitt besök är det riktigt prydliga hus med staket runt och flaggstång efter flaggstång efter flaggstång...

– Har man behov av att visa sig lite flott här eller vad är problemet? Flaggstänger och staket, man vill helt klart markera sig, säger Mark isitt

Sommarhusen dominerar i den lilla orten och det finns inte många åretruntboende kvar. Att begränsa fritidsboende på orten för att få fler att bo där på heltid är inte heller på tal. Flera andra kommuner har försökt få till lösningar, men det finns inget stöd för det i den svenska lagstiftningen. 

Samtidigt ska man komma ihåg att det finns värre saker i livet som kan drabba ett litet samhälle än en invasion av förmögna sommargäster med stort intresse för renovering.

Gott om pengar, det finns det i Fiskebäckskil, konstaterar Mark Isitt när han spanar in ortens bebyggelse.

– Men ibland saknas den goda smaken.

När man står högst upp på Fiskebäckskils klippor, vid den gamla kvarnen, och spanar ut över samhället är det som ett strössel av hus som sprider sig över orten. Villornas placering är helt styrd av topografin, väder och vind. 

Det är som att husen släppts ner av gud från himlen, det är en liten bit av himlen som har landat här i den Bohuslänska skärgården.

Hör hela Stadsinspektionen från Fiskebäckskil i ljudklippet.