Vem ska straffa Assad?

56 min

Om internationell rättvisa och vem som ska straffa de ansvariga för grymheterna i Syrien. Hör historien om brotten folkmord och brott mot mänskligheten. Varför är det så svårt att ställa Bashar al-Assad inför rätta?

Konflikt berättar historien om den internationella rättvisans uppkomst, och hur bevismaterial samlas in i Syrien under brinnande krig för att i framtiden kunna döma Bashar al-Assad och andra ansvariga för de brott som begås i krigets Syrien.

Men har Internationella brottmålsdomstolen, ICC, den legitimitet man hoppades på när den skapades? De stora mäktiga länderna i världen har valt att inte vara med och majoriteten av människorna på jorden lever i länder som inte aktivt deltar dess arbete.

Vi hör bland annat: Omar Alshogre, tortyroffer från Syrien, Philippe Sands, professor i juridik och författare, Hans Corell, före detta rättschef i FN, Nerma Jelacic, kommunikationschef på CIJA, Kommissionen för internationell rättvisa och ansvarsskyldighet, "Khaled", CIJA:s chefsutredare i Syrien som riskerar sitt liv för att samla in bevis, Jan Elisasson, för detta utrikesminister och vice general sekreterare i FN och Jeremy Rabkin, professor i juridik vid George Mason Univeristet i Virginia.

 

Programledare: Ivar Ekman
ivar.ekman@sverigesradio.se

Producent: Simon Moser
simon.moser@sverigesradio.se

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista