Hur ska fler överleva hjärtstopp?

40 min
Idag testar vi en hjärtstartare i studion och frågar oss om vi kan lära oss av något av 1930-talets kohandel mellan Bondepartiet och Socialdemokraterna?

Vad kan vi lära av 30-talets kohandel?

Kan Stefan Löfven locka Annie Lööf in i en ny regering om hon får finansministerposten och får igenom viktiga delar av sin politik? Kan vi lära någonting av hur det gick till när socialdemokraten Per-Albin Hansson gjorde upp med bondeförbundets Axel Pehrsson-Bramstorp i den så kallade kohandeln på 1930-talet? Journalisten Lotta Gröning, som har skrivit en bok om Axel Pehrsson-Bramstorp, reder ut begreppen.

Hur ska fler överleva hjärtstopp?

Idag är det den internationella Hjärtstartardagen. Vi ska testa en hjärtstartare i studion och tala om vad vi konkret kan göra för att fler av de 10 000 personer som årligen drabbas av plötsligt hjärtstopp ska kunna räddas till livet. Mattias Ringh, hjärtläkare vid Karolinska Institutet och Lars Adamsson, Röda korset och Svenska Första hjälpen-rådet, är med  i studion för att tala om detta.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Helena Huhta

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.27
  Gustav Mahler - Symfoni Nr 5 ciss-moll
  Markus Stenz, Gürzenich Orchester (Köln)
  Symphonie Nr 5
  Etikett: Oehms Classics
 • 15.27
  Gustav Mahler, Gürzenich Orchester Köln, François-Xavier Roth - Symphony No. 5 in C-Sharp Minor: V. Rondo-Finale. Allegro
  Album: Mahler: Symphony No. 5
  Bolag: harmonia mundi
 • 15.38
  Bee Gees - Stayin' Alive
  Album: Staying Alive
  Kompositör: Barry Gibb, Maurice Gibb, Robin Gibb
  Bolag: Polydor