Marcel Khalife - Libanons Pete Seeger. Oudspelare och musikalisk frihetskämpe.

29 min
Legend under sin livstid. Både förnyare och bevarare av traditioner. Inspiratör och musikambassadör för sitt libanesiska kulturarv.

 

Det finns knappast något som Marcel Khalife inte rört vid i musik- och kulturlivet i Mellanöstern. Han har skrivit musik för alla format, inklusive orkesterverk, filmmusik och dansmusik, liksom även ett flertal böcker om musik. Möt Marcel Khalife i en intervju från 2002.

­Marcel Khalife är oudspelare, sångare och tonsättare. Han föddes 1950 I byn Amchit i norra Libanon. Han studerade instrumentet oud - den arabiska lutan - vid det Nationella Musikkonservatoriet i Beirut och tog examen 1971. Vid den tiden var det strikta tekniska regler för hur man fick spela detta instrument. Mellan 1970 och 75 undervisade han vid musikkonservatoriet.

Marcel Khalife gav även solokonserter utomlands och 1976, när inbördeskriget startade i Libanon, slutade han sin tjänst och turnerade tillsammans med ensemblen Al-Mayadine. De spelade i arabvärlden, Afrika, Europa, USA, Canada, Latinamerika, Australien och Japan.

Marcel Khalife  kallas ömsom Mellanösterns Bob Dylan eller Libanons Pete Seeger.

1989 i slutet av inbördeskriget gick Marcel Khalife i exil - han flyttade till Paris. Tio år senare anklagades han för blasfemi av en domare i Beirut och hotades med fängelsestraff. Khalife skulle ha skymfat islam genom att sjunga den egenkomponerade sången: Oh Fader Mitt Namn Är Josef. Enligt domaren hade han sjungit direkt ur Koranen.

Men sanningen är att texten är skriven av den aktade palestinske poeten Mahmoud Darwish och handlar om en man som misshandlats och bortvisats av sina egna landsmän, sina vänner, sina bröder. En symbolisk bild för konflikten mellan konstnären och politikern, mellan humanisten och den krigförande. En bild för exilens villkor. För Khalifes eget livsöde.

Marcel Khalife gästar i oktober 2018 festivalen Curious Classics i Sverige.

 

Låtlista:

Marcel Khalife

Rita

 

Marcel Khalife/M Darwish

Oh Father My Name is Yusef (Oh Fader Mitt Namn Är Josef)

 

Marcel Khalife

Jadal Oud Duo 

 

Marcel Khalife/M Darwish

Mother

 

Marcel Khalife

Concerto Al Andalus

 

Marcel Khalife

Coffee Trees