Spring för livet

38 min
För fyra år sedan, bara några dagar innan då 31-åriga Daniel Erman skulle fira sin tvååriga bröllopsdag kände han att något inte var som det skulle. Han kunde inte känna några smaker längre. - Jag kände mig lite allmänt borta, och de lade in mig akut direkt. De röntgade huvudet och jag fick titta på olika bilder och förklara vad jag såg. Jag blev förvånad och undrade vad detta kunde vara. Och så hittade de något på magnetröntgen. Daniel fick diagnosen MS, multipel skleros. Även om det var skönt att ha fått ett namn på de konstiga symptomen så skrämde diagnosen honom.

– Jag trodde det var något som gamla fick, något som hade med leder att göra.  Jag blev nervös, det kändes inte bra. Det är en allvarlig sjukdom som man kan bli väldigt dålig av. Och så är den så oviss.

Omkring 17 000 svenskar lider av nervsjukdomen MS. Patienterna får återkommande inflammationer som drabbar olika delar av centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. De vanligaste symptomen är synproblem, yrsel och onormal trötthet. Sjukdomsattackerna kan vara i allt från några dygn till ett par månader, och det kan gå någon månad eller flera år mellan varje attack.

Det finns ännu inget botemedel mot MS, men sjukdomen går att bromsa med hjälp av mediciner. Varannan dag tar Daniel en spruta som påverkar immunförsvaret och gör så att sjukdomsförloppet bromsas.

Men Daniel nöjer sig inte med att låta medicinerna hantera sjukdomen.

– Jag förväntade mig att ligga på sjukhus flera gånger om året, och jag ville bygga en stark kropp för att klara av det. Så jag köpte mitt livs första gymkort en månad efter diagnosen.

Ett par månader senare tog han sina första löpsteg. Målet var att klara av att springa sju kilometer på vägarna runt huset hemma på Söderslätt utanför Trelleborg.

Knappt två år efter att han fick sin diagnos stod han på startlinjen på New York marathon.