Pippi Rinkebyssä - osa 1: Pappakuninkas

11 min

Pippi assuu hänen fammon kans yhessä pienessä kylässä Rymäniassa. Hänen mamma oon enkeli taihvaassa ja hänen pappa oon kaonu, vaikka välistä se lähättää rahhaa kotia. Piiain siittä oon tullu kuninkas, Pippi hunteeraa. / Pippi bor i en by i Rumänien med sin farmor. Hennes mamma är en ängel i himlen och hennes pappa är försvunnen, men han skickar hem pengar ibland. Han kanske har blivit kung, tror Pippi.

Magiska skrinet: Pippi i Rinkeby

 

Författare: Gunilla Lundgren och skrivarverkstaden med barn i Rinkeby ”Le Glatenge pen club”.

Berättare: Jenny Hjort Rova

Musik: Nuri Selim

Översättare: Inga-Britt Uusitalo

Producent: Emilia Traneborn och Pia Lakkapää

 

Om Produktionen

 

Pippi är 9 år och bor i en by i Rumänien med sin farmor. Hennes mamma är en ängel i himlen och hennes pappa är försvunnen. Kanske är han en kung i ett annat land?

 

Pippi bestämmer sig för att försöka leta rätt på sin pappa.

 

Om Magiska skrinet

Magiska skrinet är en satsning från Sveriges Radios med sagor för barn på de fem minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska.

 

Årets berättelse är beställd av Sveriges radios romska kanal Radio Romano i samarbete med Barnradion. Serien kommer finnas för lyssning på svenska och alla fem minoritetsspråk den 29 oktober 2018.

 

Om Skrivarverkstaden ”Le Glatenge pen club”

 

För fem år sedan startade Gunilla Lundgren en skrivarverkstad med romska barn på Askebyskolan i Rinkeby.  Skolan är en låg- och mellanstadieskola och de medverkande barnen var mellan sex till tolv år. De döpte verkstaden till ”Le Glatenge Pen Club”, ”De romska barnens skrivarklubb” och satte genast igång med att skriva en bok!

Första boken hette ”Askungen i Rinkeby” och kom ut 2015. Den gavs ut i två upplagor: en på svenska och en på romska. Berättelsen är en bearbetning av den klassiska Askunge-sagan, förflyttad till vår tid. ”Askungen” heter Felicia, hon är en nutida tjej som bor i Rinkeby. Boken finns inläst som följetong av Sveriges radios romska redaktion ”Radio Romano”. https://sverigesradio.se/avsnitt/939728

Gunilla och barnen bestämde att inkomsterna från boken skulle gå till uppbyggandet av ett bibliotek för romska barn i Rumänien. 

Redan året därpå, den 26 april 2016, invigde de ett bibliotek på Romska museet Muzeul Culturii Romilor i stadsdelen Giulesti i Bukarests västra utkant. De hade samlat in 15 000 kr som de köpte böcker för.

Förutom Radioföljetongen ”Pippi i Rinkeby” håller Gunilla och barnen nu på och skriver sin tredje bok.

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.51
  No I.D. - Pray for the Sinners
  Album: Accept Your Own & Be Yourself (The Black Album)
  Bolag: Relativity
 • 17.55
  An Danzza - La Eterna Primavera
  An Danzza
  Tierra de Andanzas
  Etikett: An Danzza
 • 17.56
  Kurt Prödel - Digital Burnout
  Album: Internet Detox
  Bolag: Spinnup
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista