Hur mycket bör man ge tillbaka till sin hembygd?

40 min
Borde utflyttade läkare komma tillbaka till sin hembygd? Kan det vara en lösning på läkarbristen i glesbygden? Och så frågar vi oss hur sambandet mellan hatiskt språk och antisemitism ser ut.

Moraliskt ansvar att ge tillbaka till vår hembygd?

För en tid sedan skrev författaren Mikael Niemi, i en krönika i Norrländska Socialdemokraten, att det vore fint om utflyttade läkare flyttade hem för att ge tillbaka till sin hembygd. Skulle det kunna vara en lösning på läkarbristen i Norrbotten? Mikael Niemi gästar programmet för att prata om varför han tycker att läkarbristen även har en moralisk dimension. Medverkar gör också den tyske läkaren Thomas Schimke som jobbat i Pajala i 13 år. Hur tror han att det kan bli mer attraktivt att arbeta i glesbygden? 

Hatretorikens påverkan

Efter helgens terrorattentat i synagogan Tree of Life i Pittsburgh har församlingens rabbin uppmanat världens ledare att sluta prata på ett hatiskt sätt. Ondska börjar i sättet vi pratar, menar han. Varför säger han så? Och finns det ett samband mellan ett hatiskt språk och antisemitism? Det reder vi ut med Svante Weyler, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.

Hur slipper vi torr hud på vintern?

Vi pratar även med hudterapeuten Lena Edberg och ställer frågan: Hur behandlar vi torr, fnasig hud under vinterhalvåret? Är trendiga kokosolja lösningen?

 

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.37
    Isaac Stern - I. Allegro non molto
    Isaac Stern
    Vivaldi: The Four Seasons, Concertos for Two and Three Violins
    Etikett: Sony Classical