Så här görs vin - mitt i Göteborg

30 min
Varför ska man göra vin i Sverige på importerade druvor? Vi kollar i detalj på hur man egentligen gör vin. Och varför det ibland behövs tillsatser och processhjälpmedel. Dessutom reaktioner på palt-programmet.

Kenneth Gustafsson gör vin i vineriet Wine Mechanics i Göteborg. Lokalerna i det gamla slakthusområdet i Gamlestan har tidigare varit grisstallar.

Kenneth var vinimportör med fokus på nordvästra USA. Där såg han urbana vinerier och blev sugen på idén.

Ett vineri behöver en vinmakare. Erik Jonsson är sommelieren som utbildade sig till vinmakare och arbetat i flera länder.

- Jag trodde ju inte att jag skulle göra vin i Sverige, säger han.

Druvorna köps av ett antal odlare i Frankrike, Tyskland och Ungern. Sen körs de i kylbil till Sverige.

- Det är skillnad på druvor och druvor, säger Erik. Odlaren intill en av våra odlare skulle jag inte köpa av. Det är riktiga skräpdruvor.

När vi besöker vineriet pressas en del druvor. Erik berättar hur vinmakandet går till rent praktiskt. Han förklarar också varför de ibland arbetar med en del tillsatser, som svavel, bentonit och vinsyra.

- Det finns de som tycker att naturvin är de goda och allt annat är det onda. Så enkelt är det inte. Det viktigaste tycker jag att man är öppen och ärlig med vad man gör. Vi tillsätter jäst och justerar ibland med lite vinsyra, för att druvorna blivit för söta när det varit varmt.

- Ibland kan det vara värt att tillsätta nåt lite istället för att behöva kassera tusentals liter vin.

- Det är en enormt prispressad bransch. Jag tycker att ett stort ansvar ligger på konsumenten. Är inte vi beredda att betala för viner och ställer vi inte rätt frågor så kommer det aldrig bli nån förändring.

- Om man tar ett vin som kostar 100 kronor flaskan på Systembolaget så kostar själva vinet mellan 5 och 10 kronor, berättar Kenneth.

I programmet hörs också en del reaktioner på palt-programmet som sändes nyligen.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Sarah Jarosz - The Book Of Right-On
  Album: Build Me Up From Bones
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 10.08
  FREDDIE JOACHIM - Shoulder Kiss
  Album: Study Guide
  Bolag: milkdipper
 • 10.12
  Hélios Fernandez - La Partida
  Album: Gare de Lyon
  Bolag: Jazz Action Record