John Bauer – mannen som lade grunden till dagens trendiga skogstroll

54 min
I veckans Stil ska vi bege oss ut i skog och mark för att möta en man som format den svenska synen på naturen som fylld med mörker, mossa och mystik – konstnären John Bauer.

Det är i år hundra år sedan ångfartyget S/S ”Per Brahe” förliste under en novemberstorm på Vättern, och drog med sig honom, och hans fru Esther och deras lille son Putte, till havets botten. Alla ombord omkom. John Bauer blev bara 36 år gammal.

Men hans drömska sagoillustrationer har levt vidare och liksom sipprat in i mångas medvetande och färgat synen på skogen som något spännande, fylld med saker som inte alltid logiskt kan förklaras. En förtrollad plats för själ och hjärta, skulle man kanske kunna säga.

Och i en allt mer kaotisk tid, där lögner upphöjs till sanning och ordet ”ångest” dagligen förekommer i nyhetsrapporteringen, är det kanske inte så underligt att allt fler vill fly till naturen, den som ännu finns kvar.

Inte minst i modebranschen vurmas det just nu för ett slags frisksporteri där man snörar på sig kängor och vandrar, långt bort från den urbana stadsmiljö man vanligtvis vistas i.

I veckans program träffar vi skådespelaren Eva Melander, som spelar huvudrollen i den hyllade filmen Gräns. Den handlar om samtida troll. Vi pratar också med Edwina Ehrman, intendenten på Victoria and Albert Museum i London. Där visas just nu utställningen Fashioned From Nature, som skildrar förhållandet mellan mode och natur. Och så träffar vi konstnären Jonas Liveröd.

Veckans gäst är Daniel Lindström, modejournalist.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.13
  Atis Freivalds - The Eternal Fall
  Album: The Eternal Fall
 • 10.15
  Kazukii - Begin
  Album: Begin
 • 10.57
  The Knife - A Cherry On Top
  Album: Shaking The Habitual
  Kompositör: Karin Dreijer, Olof Dreijer
  Bolag: Rabid Records