Sötnosmaskar och den mytomspunna göktytan

96 min

Vår fältreporter sänder från Tjärnö i Bohuslän och ämnet är havsborstmaskar - som har namn som sötnosmaskar och vampyrmaskar. Vi är också med på ringmärkning av göktytor. Programledare: Mats Ottosson.

I dag handlar Naturmorgon om en djurgrupp med 14 000 kända arter. De heter saker som sötnosmaskar och vampyrmaskar – vi pratar om havsborstmaskar och de har förunderliga egenskaper. De flesta av oss har sett spåren efter sandmaskar i grunda havsvikar. Fältreporter Jenny Berntson Djurvall finns på Tjärnölabbet i Bohuslän tillsammans med Felicia Ulltin som gör sitt examensarbete i biologi om just havsborstmaskar.

Och så får vi möta en märklig och mytomspunnen fågel – göktytan. Den låter speciellt och har en ovanligt rörlig nacke, ja den kan röra nästan ormliknande på sitt huvud. Erik Arbinger har följt göktytan i Sörmland i över femton år och vår reporter Jonatan Martinsson följde med honom på ringmärkning.

I det allra sista avsnittet av podden Svampgalen konstaterar svampexperten Patrick Björck att säsongen inte är över – det finns svampar året om!

I veckans kråkvinkel hyllar Lisa Henkow växterna och deras fotosyntes, som inte alls får den uppmärksamhet de förtjänar, tycker hon.

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.10
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista