Att återskapa ett kulturarv – 25 år sedan bron i Mostar förstördes

54 min

Det är 25 år sedan bron i Mostar förstördes under kriget i Bosnien. Sedan länge är bron återuppbyggd, men vilken roll har det återskapade kulturarvet spelat? Dessutom: två tunga bok recensioner.

På fredag den 9 november är det 25 år sedan bron i Mostar förstördes av Bosnien-kroatiska trupper. Bosnienkriget under 1990-talet slutade i en mer eller mindre total etnisk uppdelning av landet Bosnien-Hercegovina. Men det var också ett krig som försökte utplåna historien. Moskéer och broar byggda under den ottomanska tiden på 1500-talet sprängdes och sköts sönder. Nu är de flesta återuppbyggda, men frågan är om det återskapade kulturarvet haft någon betydelse för människorna som bor där. P1 Kulturs reporter Karine Mannerfelt har besökt Mostar i söder och Banja Luka i norr.

Två av samtidslitteraturens stora namn är aktuella med nya böcker: Nobelpristagaren Patrick Modiano med boken Slumrande minnen och den ofta nobelpristippade Haruki Murakami med Mordet på Kommendören. P1 Kultur har läst båda. 

Cyniker och cynism har för de flesta en negativ klang. Men den som känner till att ordet har sitt ursprung i det antika grekiska ordet för hund-lik, kynikós och den därmed förknippade kynismen, har nog någon gång undrat hur det hela hänger ihop, vad som förbinder cynikern med en kyniker. Det har i alla fall Lars Hermansson i dagens radioessä från OBS.

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista