Sydsvenskans piruetter om kritiserad Pippipublicering, Swishmediernas publikrelation, ensidigt brott och sport-fokus i bevakningen av landet

35 min

Sydsvenskan fick backa från felaktig pippi-kritik mot riksdagsledamoten Hanif Bali. Om fenomenet Swish-medier. Stad och land – hur ser egentligen riksmediernas bevakningen av hela Sverige ut?

Sydsvenskan i bråk med Hanif Bali (M) om Pippi i Rinkeby
För en vecka sedan publicerade Sydsvenskans kultursidor en artikel med stenhård kritik mot riksdagsledamoten Hanif Bali. Anledning var att Bali, enligt skribenten, hade spridit hånfulla kommentarer om ett skrivarprojekt i Rinkeby där barn har till uppgift att göra sin egen lokala version av Pippi Långstrump.

Men artikeln – och Sydsvenskans agerande – har i veckan kritiserats och ifrågasatts. För var det verkligen hånfulla kommenterar Hanif Bali twittrade om projektet? Var det inte snarare så att han försvarade “Pippi i Rinkeby” mot just de personer som tidningen buntade ihop honom med?

Reporter: Johan Cedersjö


"Swishmedier" och relationen till sin publik 
Det finns idag en uppsjö av aktörer som uppmanar sina följare och sin publik att sponsra deras arbete genom donationer. Allt ifrån enskilda journalister och opinionsbildare till redaktioner hittar finansiering såhär och “swishjournalist” har blivit ett eget begrepp.

Är det här ett bra sätt att finansiera journalistik och opinionsbildning? Vilket innehåll leder till inbetalningar? Och vilken transparens finns om hur pengarna används?

Reporter: Jonna Westin.


Brott och sport när riksmedier bevakar Sverige utanför storstäderna
Är Sverige utanför storstäderna en livsfarlig plats, med undantag för en och annan elitidrotsklubb? Så ser i alla fall den bild ut som år efter år reproduceras i de stora rikstäckande tidningarna. Detta enligt studier vid Södertörns högskola.

Med sport, brott och olyckor som undantag skildras sällan allt det där andra som pågår i mindre städer och på glesbygden.

Men varför är det så? Och hur ser de stora tidningarna själva på vilket ansvar de har att berätta om hela landet?

Reporter: Blenda Setterwall Klingert.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Christophe Beck - Main Titles
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.07
  Astrid Lindgren - Kom an kom an pirater
  Album: Pippi Långstrump på de sju haven
  Bolag: Universal Music
 • 11.09
  Pan American - For Aiming At the Stars
  Album: White Bird Release
 • 11.18
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.38
  The Modern Jazz Quartet - It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)
  Album: Vendome
  Bolag: Chard