Pippi i Rinkeby, del 1: Pappakungen

11 min
Pippi är 9 år och bor i en by i Rumänien med sin farmor. Hennes mamma är en ängel i himlen och hennes pappa är försvunnen, men han skickar hem pengar ibland. Han kanske har blivit kung, tror Pippi.

Om serien

Magiska skrinet är en satsning från Sveriges Radio med sagor för barn på de fem minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani och samiska.

Årets berättelse "Pippi i Rinkeby" är beställd av Sveriges Radios romska redaktion Radio Romano i samarbete med Barnradion. Den handlar om flickan Pippi från Rumänien som bestämmer sig för att försöka leta rätt på sin pappa.

Serien finns för lyssning på svenska och alla fem minoritetsspråk.

Om Skrivarverkstaden

För fem år sedan startade Gunilla Lundgren en skrivarverkstad med romska barn på Askebyskolan i Rinkeby.  Skolan är en låg- och mellanstadieskola och de medverkande barnen var mellan sex till tolv år. De döpte verkstaden till ”Le Glatenge Pen Club”, ”De romska barnens skrivarklubb” och satte genast igång med att skriva en bok!

Första boken hette ”Askungen i Rinkeby” och kom ut 2015 på svenska och romani. Berättelsen är en bearbetning av den klassiska Askunge-sagan, förflyttad till vår tid. Boken finns inläst av Sveriges radios romska redaktion ”Radio Romano”.

Gunilla och barnen bestämde att inkomsterna från boken skulle gå till uppbyggandet av ett bibliotek för romska barn i Rumänien. Så blev det och nu finns det ett bibliotek på det Romska museet "Muzeul Culturii Romilor" i Bukarest.

Medverkande

Författare: Gunilla Lundgren och barn från skrivarverkstaden ”Le Glatenge pen club” i Rinkeby.
Berättare: Sunita Memetovic
Musik: Nuri Selim
Illustratör: Amanda Eriksson
Producent: Emilia Traneborn, Barnradion