Ett år efter #metoo. Vad hände inne på de granskade redaktionerna? Vad hände med journalistiken? Vad händer nästa gång det blåser?

35 min
Vad hände när redaktionerna hamnade mitt i strålkastarens ljus? Många fällda publiceringar – hur klarade egentligen journalistiken sitt uppdrag? Vad händer nästa gång det blåser upp till storm?

I veckan var det ett år sedan rörelsen #metoo briserade i Sverige. Ett vrål som belyste hur kvinnor, i hela vårt land, i bransch efter bransch, utsätts för och tvingas parera sexuella trakasserier i sin vardag.

Men, såhär ett år senare, kan vi också slå fast att det var en rörelse som ledde fram till flera fall av pressetiskt haveri.

Ola Sigvardsson och Pressens Opinionsnämnd, fällde i juni tio publiceringar relaterade till metoo. Och just nu ligger ytterligare ett tiotal för prövning.

Granskningsnämnden har under året fällt såväl SVT, SR och TV4 för metoo-publiceringar.

Vad hände inne på redaktionerna när kollegor blev jagade istället för att jaga? När mediehusen plötsligt själva behövde hantera en mediestorm?

Hur mycket var metoojournalistiken en jakt på sanning och hur mycket var det en jakt på nya anklagelser, utpekanden och klick?

Vad har redaktionerna dragit för lärdomar och hur kommer det att gå nästa gång stormen blåser?

I programmet hör du: Casten Almqvist och Viveka Hansson från TV4. Martin Schori, Åsa Linderborg och Raoul Grünthal från Aftonbladet/Schibsted. Thomas Mattsson från Expressen. Ola Sigvardsson, Allmänhetens Pressombudsman. Peter Wolodarski från Dagens Nyheter.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Christophe Beck - Main Titles
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.05
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande