Fotografen Lars Sundestrand - ständigt nyfiken

31 min
Fotografen Lars Sundestrand har fotograferat många av de största banden i rockhistorien. Ändå har han alltid hållit sig i bakgrunden och låtit bilderna tala för sig själva.

Fotografen Lars Sundestrand har ofta hållit sig undan från mediebruset. Trots att han under slutet av 70- och början av 80-talet fotograferade och intervjuade nästan alla stora band när de kom till Sverige. Bland annat har han tagit bilder på band som The Jam, Sex Pistols och The Clash, som han träffade och skrev om i det egna fanzinet Funtime. En tidning som idag har kultstatus i musikkretsar.

Fotograferandet tog sin början för Lars Sundestrand när han var i tjugoårsåldern och plåtade vännen och musikern Freddie Wadling. Många har nog sett Lars Sundestrands fotografier på Ebba Grön. De finns numera samlade i Boken "Station Rågsved" som handlar om just den svenska punkens stolthet Ebba Grön.

P1 Kulturs Hanna Jedvik åkte hem till Lars Sundestrand för att prata om livet, fotograferandet och den där nyfikenheten som han har burit med sig hela livet.

FOTNOT: P1 Kulturs reporter Hanna Jedvik var hemma hos Lars Sundestrand ett par gånger under arbetet med det här reportaget. Ganska snart därpå fick hon ett mejl från Lars där han berättade att han hade sagt upp sig från jobbet på kriminalvården där han har jobbat de senaste åren. En omorganisation ska genomföras och den vill han inte vara en del av. Vad som händer nu vet han inte.

"Kommer aldrig söka något mer jobb", skriver Lars. Kompromisser har aldrig varit hans grej.