Rhenguldet av Richard Wagner

Här finns inget ljud
Ta guldet och få makten. Ta guldet och förlora kärleken. I inledningen av Richard Wagners Ringcykel berövas naturen på sin skatt och världen blir fördömd.

Rhenguldet inleder Richard Wagners tetralogi om Nibelungens ring. Själv kallade Wagner Rhenguldet för en prolog inför de kommande tre operorna Valkyrian, Siegfried och Ragnarök. I operan ville han berätta förhistorien, hur det kom sig att ringen smiddes och bakgrunden till varför världen så småningom går under.

Richard Wagner skrev både musik och text till Ringcykeln under mer än 25 år och ut kom över 15 timmar opera. Rhenguldet klockar in på ca 2 h 30 min utan paus.

När hela Wagners Ringen spelas, för första gången någonsin i Göteborg, så är det med naturen och miljön i centrum. Redan från början har Göteborgsoperan valt att införliva miljökonceptet i produktionen – allt för att göra ett så litet klimatmässigt avtryck som möjligt. För att spara på miljön har operahuset byggt scenografi av spillvirke, använder miljövänlig eld, har egentillverkat miljövänligt smink, secondhandkläder och kostymer färgade med växtbaserad färg.

Kort handling:

Operan tar sin början nere i floden Rhen där rhendöttrarna vaktar guldet på botten av floden.

Den fule dvärgen Alberich lockas av rhendöttrarna men när de retar och avvisar honom så stjäl han istället guldet. Av guldet smider han en ring som gör honom till härskare över hela världen.

Samtidigt högt uppe bland bergen i Valhall finns guden Wotan som är nöjd över att Valhall blev en så bra borg, men jättarna Fasholt och Fafner som har byggt den har inte fått betalt och när dvärgens guldstöld blir känd vill alla, både gudar och jättar, ta del av bytet.

Ringen och en hjälm som också har smitts tas ifrån Alberich genom Wotan och Loges list. Alberich hämnas genom att förbanna alla som tar ringen. Girigheten blommar ut och Fafner dräper till slut Fasholt och flyr med ringen.

Medverkande:
Anders Lorentzson – Wotan
Katarina Karnéus – Fricka
Mats Persson – Donner
Tomas Lind –Froh
Brenden Gunnell – Loge
Olafur Sigurdarson – Alberich
Daniel Ralphsson – Mime
Henning von Schulman – Fasolt
Mats Almgren – Fafner
Carolina Sandgren – Freia
Hege Høisæter – Erda
Mia Karlsson – Wogline
Frida Engström – Wellgunde
Ann-Kristin Jones – Flosshilde
Göteborgsoperans orkester. 
Dirigent: Evan Rogister.
Regi: Stephen Langridge.

Direktsändning från premiären på Göteborgsoperan den 17 november 2018.

Musikproducent: Urban Hägglund
Musiktekniker: Bengt Pettersson
Sändningsproducent: Erika Libeck Lindahl
Sändningstekniker: Henrik Henriksson
Programledare: Britta Svanholm Maniette och Patrik Paulsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.57
    Riccardo Chailly - Wagner: Die Walküre - Concert version/ Dritter Aufzug - The Ride of the Walkyres
    Riccardo Chailly
    Take It Easy: Leichte Klassik
    Etikett: Universal Music GmbH