Biologin bakom övervikt

55 min
Vissa tycks kunna äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt medan andra får kämpa för att mota tillbaka varje extra kilo. Varför är det så?

 

Devisen ”kalorier in - kalorier ut” stämmer inte. För att förstå varför vissa går lätt upp i vikt och andra inte behöver man blicka inåt. Forskning visar att det kan vara din kropps förmåga att omsätta och lagra fett som spelar roll för om du är överviktig eller inte.

Vi föds med olika förutsättningar för att lagra fett efter efter 20-årsåldern kan man inte minska sitt antal fettceller. Stress och sömnbrist är också en faktor som påverkar hur lätt vi har för att gå upp i vikt. 

Att späka sig är ingen bra idé, man måste jobba med sin kropp och inte mot den om. Det menar Erik Hemmingsson, överviktsforskare på Gymnastik- och idrottshögskolan.


Gäster i programmet: Kerstin Brismar Professor i diabetesforskning Karolinska institutet, Erik Hemmingsson, docent Gymnastik- och idrottshögskolan, Jonathan Cedernäs, läkare och forskare vid Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet. 


Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.03
  The Growler, Gerald Clark - An Excursion To Grenada
  Album: Calypso Breakaway 1927-1941
  Kompositör: Errol Duke
  Bolag: Rounder
 • 10.12
  The Brian Jonestown Massacre - The Devil May Care (Mom & Dad Don't)
  Album: Give It Back!
  Bolag: 'a' Records
 • 10.42
  Alessandra Garosi - An Excursion
  Album: In a Room
  Bolag: Materiali Sonori