Bokcirkelpremiär: Jamaica Kincaids "Lucy" och Alex Schulmans ärvda vrede

42 min
Äntligen premiär för höstens bokcirkel! Vi läser Jamaica Kincaids "Lucy" och fröjdas. Och så berättar Alex Schulman om släktförbannelsen som går i arv – vreden. Hans nya bok heter "Bränn alla mina brev".

Ja, så är den här - vår efterlängtade bokcirkel! Vi tjuvstartade redan den 22:a oktober då vi spelade in det första avsnittet på scen i studio 4 i Radiohuset. Våra två bokcirkeldeltagare är Astrid Assefa, skådespelare, just nu aktuell i föreställningen DNA på Backa Teater och Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter och aktuell med klimatboken "Sent på jorden. 33 tankar om världens största nyhet".

Själva BOKCIRKELBOKEN är Jamaica Kincaids "Lucy" som kom ut 1990, en roman men med självbiografisk botten om när den unga Lucy lämnare födelseön Antigua och flyttar till New York för att arbeta som au pair.

Dessutom får vi fint besök av Alex Schulman som har skrivit om kärlekshistorien mellan sin mormor Karin Stolpe och den unge Olof Lagercrantz. Sommaren 1932 blev de två förälskade i varandra trots att Karin var gift med kulturgiganten Sven Stolpe. En utomäktenskaplig romans som Svens Stolpe livet igenom refererade till som "det sexuella attentatet" och som för alltid förändrade de tre inblandades liv.

Men mörkret och vreden som följde på historien har också gått i arv, generation för generation. Boken "Bränn alla mina brev" är ett försök att rekonstruera historien och sätt punkt för arvsmörkret.

Programledare: Marie Lundström
Producenter: Nina Asarnoj och Fredrik Wadström

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  Willie Colon, Mark Dimond, Nicky Marrero - The Hustler
  Album: The Player
  Kompositör: Willie Colon
  Bolag: Fania
 • 08.06
  Soundtrack - Hustler
  Album: Chef, Vol. 2 (Jon Favreau's Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Milan Records
 • 08.26
  Jim (1) Hall, Ron Carter - Down From Antigua
  Album: Telepathy
  Kompositör: Jim (1) Hall
  Bolag: Concord Jazz
 • 08.28
  Hanan Townshend - Drive Away
  Hanan Townshend
  Etikett: Movie Score Media
 • 08.46
  Aphex Twin - Avril 14Th
  Album: Marie Antoinette
  Kompositör: Richard D James
  Bolag: Polydor
 • 08.48
  Aphex Twin - Avril 14th
  Album: Drukqs
  Bolag: Moon Vinyl s.r.o.