Klimatångest och toalettdagen

41 min
Om man ska lita på banken, i alla fall Världsbanken, så kommer den globala uppvärmningen att göra så att medeltemperaturen stigit med fyra grader till 2060. Vad ska man göra med sin klimatångest och ska man kanske hellre elda på ångesten så att utvecklingen mot en varmare planet stoppas?

Inte bara Bangladesh utan också Göteborg kan ju komma att dränkas. Är det ett kollektivt självhat som får mänskligheten att gå mot varmare tider? Hör fd psykologen och psykoterapeuten Ingegerd Morvik svara på dessa viktiga frågor.

Vi uppmärksammar också Världstoalettdagen eller World Toilet Day som den ju heter internationellt. Vi ska tala om de senaste trenderna, å ena sidan japanska supertoaletter med värme, automatisk torkning och diagnos och å andra sidan hur man ska lösa toalettfrågan för de 2.6 miljarder människor som saknar avlopp. Två svenska innovationer kan rädda livet på många som annars dör i fekaliespridda sjukdomar. Anders Wilhelmsson och Annamaja Segtnan kommer och berättar om bajspåsen och toarikshan som kan förändra toavärlden.

Operaimprovisatörerna kommenterar i direktsändning.

Producent: Anna-Karin Ivarsson anna-karin.ivarsson@sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.09
  Operaimprovisatörerna - Signatur Talkshow I P1
  Kompositör: Per Wiksten
 • 15.09
  Émile Prud'homme - Rêve D'Accordéoniste
  Album: Ritm'O
  Kompositör: Roger Dufas, Manuel Puig
  Bolag: COLUMBIA
 • 15.11
  Operaimprovisatörerna - Improvisation: Sas Är För Mig..”
  Kompositör: Operaimprovisatörerna
 • 15.18
  Operaimprovisatörerna - Improvisation: Klimathotet/Klimatångest
  Kompositör: Operaimprovisatörerna