Klimatet tar plats i skönlitteraturen

54 min

Klimatförändringarna blir ett vanligare motiv i skönlitteraturen – reportage om klimatfiktion. Björn Wiman, kulturchef på DN, ger ut bok om klimatkrisen – samtal om klimatförändringar som kulturfråga.

Idag inleds förhandlingar i en nederländsk domstol kring en bok som stals av den så kallade KB-mannen. Boken köptes på auktion för 900 000 kronor, i god tro enligt köparen själv. Men Riksantikvarieämbetet vill ha tillbaka boken – utan att betala ersättning. Kommentar av Mattias Berg

FN:s klimatmöte i Katowice i Polen inleddes i veckan. Men det är inte bara i den politiska världen klimatkrisen märks av – ett förändrat klimat dyker allt oftare upp i skönlitteraturen. Cli-Fi, alltså Climate Fiction, har blivit ett begrepp. Men vad händer när klimatförändringarna blir litteratur – och vad kan en ROMAN göra för världen – som inte en vetenskaplig rapport kan? Hör författaren Maja Lunde och Alexandra Nikoleris, forskare inom miljö- och energiteknik; Johannes Stripple, statsvetare och Paul Tenngart, litteraturvetare som studerar klimatfiktion. 

Björn Wiman, kultur chef på Dagens nyheter, är aktuell med boken Sent på jorden där han samlat sina krönikor om klimatkrisen. Samtal om klimatförändringar som kulturfråga. 

Hur blev vargen ond och vad har hänt med människan sedan vargen kom tillbaka efter att nästan varit utrotad? I dagens essä från OBS skriver Katarian Wikars om boken Vargar - ett porträtt av Petra Ahne

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson 

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.06
  Anohni - 4 Degrees
  Album: 4 Degrees
  Kompositör: Anohni, Ross Birchard, Daniel Lopatin
  Bolag: ROUGH TRADE
 • 13.18
  Mika Vainio Ryoji Ikeda Alva Noto - Movements 1
  Mika Vainio Ryoji Ikeda Alva Noto
  Live 2002
  Etikett: Label Missing
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista