Livet efter cancern

55 min
Vad händer med en människa som överlevt cancer, när behandlingen är klar och det vanliga livet förväntas börja igen?

 

Carina fick bröstcancer. Men när behandlingen var över uteblev känslan av tacksamhet över att ha överlevt.

”När du är frisk i alla andras ögon, det är då det verkliga jobbet börjar för dig själv. Det är först då du själv hamnar i det, innan har du skygglapparna på för att kunna ta dig igenom det hela”, det berättar hon. 

Att komma tillbaka efter en cancersjukdom kan ta tid. Förutom fysiska men efter sjukdomen och behandlingen kan man behöva bearbeta det man varit med om. Skam- och skuldkänslor över att ha överlevt kan komma och en del behöver omdefiniera sig själva och sitt liv.

I och med att fler överlever cancer idag har den här gruppen av före detta patienter vuxit. Vilka behov av rehabilitering finns och vilket ansvar har sjukvården?

Säkert har du hört om någon som ”vunnit kampen mot cancern”. Eller som ”förlorade striden”. Cancersjukdomen är omgärdad av krigsmetaforer. Vilken betydelse har språket kring cancer för hur man upplever sjukdomen?

Gäster i programmet: Maria Hellbom, psykolog och verksamhetschef Centrum för cancerrehabilitering Stockholm, Yvonne Brandberg, psykolog och professor i vårdvetenskap Karolinska institutet, Maria Olsson, specialistsjuksköterska disputerad i pediatrik Sahlgrenska akademien.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman. Programmet sänds direkt.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.03
  Houses - Big Light
  Album: Big Light
  Kompositör: Houses
  Bolag: Downtown Music
 • 10.43
  Cliff Martinez - Never Read Him
  Album: The Knick (Original Series Soundtrack)
  Bolag: Milan Records