”Hizbollah – terrorister eller statsbärande parti?”

44 min
Veckans program handlar om Hizbollah – från en militant milis till en rörelse med statsbärande ambitioner i södra Libanon. Men vilken status har rörelsen idag och har hjältegloria hamnat på sned?

Hizbollah bildades i början av åttiotalet, mitt under brinnande inbördeskrig i och med Israels ockupation av södra Libanon. Hizbollah samlade då olika sammanslutningar av shiamuslimer till en enad milis och står den iranska revolutionen ideologiskt nära. Hizbollah utvecklades till en organisation som förutom militär verksamhet har både politiska och sociala grenar. De driver bland annat skolor, sjukhus och har en egen tv-kanal, men deras kamp mot Israel har alltid varit prioriterat och tack vare det har statusen i Mellanöstern hittills varit relativt  hög.

Hizbollah är stämplade som terrororganisation av USA och sedan 2012 strider Hizbollah på regimens sida i inbördeskriget i Syrien mot främst sunni-muslimer vilket skapat vrede hos många muslimer i Mellanöstern.

Så hur står sig Hizbollah idag, kommer de att fortsätta vara en viktig spelare i Mellanöstern? Hur påverkar deras inbladning i kriget i Syrien och Jemen? Kommer Irans stöd att minska och kan den ständiga närvarande konflikten med Israel blossa upp igen till ett regelrätt krig?

I Studion finns Sveriges Radios tidigare Mellanösterkorrespondent Agneta Ramberg och Libanonkännaren Johan Gärde religionssociolog i Ersta Sköndals Högskola. Från Hizbollahland rapporterar Firas Jonblat och nuvarande Mellanösternkorrespondent Johan-Mattias Sommarström.

Vi får även höra ett reportage om det första borgligt gifta paret i Libanon, paret Kholoud och Nidal.

 

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.13
  Marie Keyrouz and Ensemble de la Paix - Magnificat
  Marie Keyrouz and Ensemble de la Paix
  Hymns from Lebanon
  Etikett: harmonia mundi
 • 14.13
  T.s.i.d.m.z. & Gregorio Bardini - Geistige Revolution Gegen Die Macht Des Goldes
  Album: Oriente E Occidente (2 Excerpts from the Release on White Vinyl with An Exclusive Mastering for CD Available Only in Digital Format)
 • 14.40
  Fairuz - Baadak ala bali
  Album: Romantic
  Bolag: Annajm