Olof Röhlander - Vinter 2018

51 min
MENTAL TRÄNARE, FÖRFATTARE, FÖREDRAGSHÅLLARE, 42 år. Född i Sundsvall, uppväxt i Matfors, bosatt i Tyresö. Sommarvärd 2018.

Vid en abrupt separation är det oftast den lämnades version som skildrats i litteratur och film. Olof Röhlander väljer i sitt Vinterprat att berätta om hur det var att vara ”boven i dramat”, den som bröt upp och lämnade.

Hur går man vidare i livet efter stora livshändelser som förändrar hela spelplanen? Händelser som du och ingen annan är ansvarig för? Föreläsaren och författaren Olof Röhlander berättar i Vinter i P1 om att det inte är så lätt att coacha sig själv genom en omstart när förälskelsen övermannat dig.

- Alla visdomsord och goda råd jag försökt leverera genom åren, och plötsligt beter jag mig som någon som inte verkar leva som han lär. Som på håll upplevs helt okänslig för sin frus känslor och istället bara visslar vidare i tillvaron med en ny tjej trots vetskapen om att han lämnat en människa sårad och oförstående på slagfältet. Jag antar att det var så det såg uti alla fall, och kanske var det också så, berättar Olof Röhlander öppenhjärtligt i sitt Vinterprat.

Olof Röhlanders uppbrott gick så hastigt att han i princip lämnade sitt äktenskap några dagar efter mötet med den kvinna han idag lever tillsammans med, och han satte aldrig sin fot i sitt gamla hem igen.

Det tog betydligt längre tid innan Olof, ”mammas nya kille” fick träffa den nya kvinnans då tioåriga dotter. I en karusell-kö på Gröna Lund skulle relationen grundläggas. ”Vad är din favoritfärg?” frågade Olof. ”Hur reagerade din fru när du lämnade henne för min mamma?” frågade tioåringen.

- Det här visar för mig att vissa saker inte går att förbereda sig för i en omstart. Du hamnar i nya situationer där det händer oväntade saker. Nyckelordet i en omstart är anpassning, konstaterar Olof Röhlander i Vinter i P1.

Idag använder Olof sina egna erfarenheter, som resonansbotten i det han pratar om under sina föreläsningar och i sin nya podd tillsammans med svärfar Lasse Berghagen.

- Det orättvisa är att både jag och Maria så att säga skördar frukterna av våra misstag i våra tidigare förhållanden. Jag är idag den jag borde ha varit. Och jag tror inte att boken om hur det bästa sättet att göra slut någonsin kommer att skrivas, inte av mig i alla fall. Det finns nämligen inget facit.

Om Olof Röhlander

Aktuell med föreläsningen och boken OMSTART – Konsten att bryta ihop och komma igen. Utbildad till Licensierad Mental Tränare och sex gånger utnämnd till Årets föreläsare/ Årets talare. Porträtterades i SVT-dokumentären Talaren, om livet som handelsresande i drömmar. Föreläser om mental styrketräning. Förra boken hette Konsten att njuta av livet – och ändå få saker gjorda. Har nyligen startat podden En blandning av sött och salt tillsammans med Lasse Berghagen.

Varit elitspelare i bordtennis, där året i Falkenberg med världsmästaren Stellan Bengtsson som tränare, formade attityden till livet.

Motto: Framrutan ska vara större än backspegeln.

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.00
  Unander, Joakim/Sveriges Radios Symfoniorkester (Stockholm) - Vintergatan
  Kompositör: Sylvain, Jules
 • 13.01
  Lars Winnerbäck, P H Andersson, Lotta Johansson, Mattias Nyberg - Du Får Mig
  Album: Kom
  Kompositör: Lars Winnerbäck
  Bolag: Universal Music
 • 13.12
  Benny Andersson, Tommy Körberg - Fait Accomplit
  Album: Bao (3)
  Kompositör: Benny Andersson
  Bolag: Mono Music
 • 13.19
  Melissa Horn - Livet Ropade
  Kompositör: Melissa Horn
  Bolag: Sony
 • 13.27
  Joakim Berg, Lisa Nilsson - Innan Vi Faller
  Album: Innan Vi Faller
  Kompositör: Joakim Berg
  Bolag: King Island Music Roxystars Recordings
 • 13.34
  Kent - Skyll inte ifrån dig
  Album: Då Som Nu För Alltid
  Bolag: RCA Records Label
 • 13.42
  Håkan Hellström - Ramlar
  Album: Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg
  Kompositör: Håkan Hellström
  Bolag: Virgin
 • 13.51
  Jill Johnson - Längre neråt vägen
  Album: Duetterna
  Bolag: Universal Music
 • 13.59
  Thomas Stenström - Slå mig hårt i ansiktet
  Album: Slå mig hårt i ansiktet
  Bolag: Roxy Recordings
 • 14.06
  Anita Lindblom, Sven-Olof Walldoff - Så'nt Är Livet
  Album: 27 Av Anita Lindbloms Bästa
  Kompositör: Bill Cook
  Bolag: Philips
 • 14.14
  Uno Svenningsson - Tid Att Gå Vidare
  Album: Uno
  Kompositör: Uno Svenningsson
  Bolag: Record Station
 • 14.21
  Ulf Lundell - Gå Ut Och Var Glad
  Album: Club Zebra
  Kompositör: Ulf Lundell
  Bolag: Rockhead