Sexbenta stjärnorienterare och hembesök i hasselmusholken

96 min

Vi besöker laboratoriet där man studerar dyngbaggar och andra djur som använder stjärnhimlen för att hitta rätt. Och så lyfter vi på locket till holkarna där hasselmössen ligger i vinterdvala. Programledare: Joacim Lindwall.

Zoologiprofessorn Marie Dacke i Lund studerar djurens inre kompasser. Tillsammans med Naturmorgons fältreporter riktar hon blicken mot stjärnhimlen, där finns nämligen förklaringen till att dyngbaggarna, hennes favoritstudieobjekt, klarar av att orientera sig i tillvaron.

Uttrycket "sov sött" får ett ansikte när Jenny Berntson Djurvall tar rygg på hasselmusforskarna Julie Dahl Möller och Jeroen van der Kooij. I en kraftledningsgata i Blekinge kikar de in i både hasselmusens egna bon och i de hasselmusholkar som forskarna erbjuder de vintersovande mössen.

Jaså, du är ute och fågelskådar du? I veckans kråkvinkel förklarar Mats Ottosson varför både ja och nej känns som fel svar på den frågan.

Och så ringer vi familjen Öhman i Skutskär och frågar hur det känns att få 1500 oplanerade och raritetssugna gäster under julhelgen.

Programledare är Joacim Lindwall.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.10
  Håkan Malmberg - Naturmorgon
  Kompositör: Håkan Malmberg
 • 06.40
  Olle Adolphson, Helge Jacobsen - Okända Djur
  Album: Olle Adolphsons Bästa
  Kompositör: Olle Adolphson
  Bolag: HMV
 • 07.22
  - Okända Djur
 • 07.23
  Olle Adolphson - Okända Djur
  Album: Olle Adolphson
  Bolag: P4Y
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista