KONSERT: Trolldrycken av Frank Martin

117 min

Radiokörens chefsdirigent Peter Dijkstra gjorde i somras sin avskedskonsert efter 11 år med kören. Det bjöds på Frank Martins oratorium Trolltrycken.

I kvällens konsert från Berwaldhallen, får vi lyssna till Frank Martins oratorium, eller möjligen opera, Trolldrycken, komponerad under andra världskrigets inledande mörker. Schweizaren Martin var själv inte direkt drabbad av kriget och var heller aldrig förföljd, men kände ändå – som alla andra – en stark oro inför utvecklingen.

Kanske var det en önskan att fly, eller åtminstone en önskan att låta tanken fly, som gjorde att Frank Martin gav sig i kast med den här mycket gamla historien om Tristan och Isolde och deras kärleksaffär. I alla fall upptog Tristanhistorien mycket av Martins tankar under den här tiden i slutet av trettiotalet och när han fick förfrågan om att komponera ett halvtimmes långt stycke till Robert Blums Madrigalchor, var ämnesvalet ganska självklart.

Något år senare utvidgade Martin verket till att bli ett betydligt längre, ett verk som skulle ta upp en konsertkväll och det är den versionen vi här ska få höra.

Opera eller oratorium, åsikterna går lite isär. Men det är i alla fall en historia som berättas här av Radiokören och delar ur Sveriges radios symfoniorkester. Allt under ledning av Peter Dijkstra och detta är hans avskedskonsert som chefsdirigent för Radiokören.

I pausen berättar Peter Dijkstra om sina år som chefsdirigent för Radiokören och vi möter också ett par av körens medlemmar som varit med länge.

Scenpresentation av Janna Vettergren.

Frank Martin: Trolldrycken, oratorium (1941).
Solister: Johanna Winkel, sopran och Marcel Reijans, tenor.
Stråkar ur Sveriges Radios Symfoniorkester.
Love Derwinger, piano.
Dirigent: Peter Dijkstra.

Producent: Martin Igelström
Programledare: Per Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.10
  Frank Martin - Trolldrycken, Akt 1
  Johanna Winkel (Sop), Marcel Reijans (Ten), Love Derwinger (Pi), Radiokören (Blandad Kör), Sveriges Radios Symfoniorkester (Ork), Peter Dijkstra (Dir)
 • 19.44
  Frank Martin - Trolldrycken, Akt 2
  Johanna Winkel (Sop), Marcel Reijans (Ten), Love Derwinger (Pi), Radiokören (Blandad Kör), Sveriges Radios Symfoniorkester (Ork), Peter Dijkstra (Dir)
 • 20.12
  Johanna Winkel (Sop), Marcel Reijans (Ten), Love Derwinger (Pi), Radiokören (Blandad Kör), Sveriges Radios Symfoniorkester (Ork), Peter Dijkstra (Dir) - Trolldrycken, Akt 3
  Kompositör: Frank Martin
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista