Röjd källa sätter ljus på tipshantering, servil SVT-sändning från Nobelbankett, personliga nyheter hos Mittmedia och text-TV som står sig

35 min
Reporter polisanmäld efter att ha röjt källskyddet. Tips-funktioner och rutiner ses över. Okritiskt och servilt när SVT sänder Nobelbankett. Personaliserade nyhetsflöden. Text-TV på fast grund.

Reporter röjde källa – säkerhetsrutiner under lupp 
Det är en grundlagsskyddad rättighet att anonymt kunna lämna uppgifter till en journalist för publicering. Tack vare källskyddet ges visselblåsare makt, och missförhållanden kan avslöjas.

Nyligen kom det fram att en mångårig reporter på Norrköpings Tidningar röjt en källas identitet. Något som lett till att reportern nu blivit polisanmäld och avstängd från sitt jobb.

Vilka rutiner har egentligen redaktionerna för att skydda sina källor och tipsare i en digital tid?

Reportrar: Erik Petersson och Jonna Westin. 


Hovsam och servil Nobelbankett i SVT
Nästa vecka går Nobelbanketten av stapeln och varje år bänkar sig omkring 1,2 miljoner svenskar för att följa festligheterna i SVT.

Det är en fem timmar lång marathon-sändning där maten, klänningarna, kungligheterna och såklart forskningen ska skärskådas.

Men SVT:s bevakning får i veckan kritik från forskarhåll. Hur kommer det sig att man under alla dessa sändningstimmar inte lyckas få ur sig en enda kritiskt fråga?

Reporter: Erik Petersson.


Personaliserade nyhetsflöden hos Mittmedia
Att annonsering bygger på data och riktas individuellt har blivit en självklarhet i vår digitala tillvaro. Likaså att vi utifrån vår digitala historik blir rekommenderade vissa klipp på Youtube, serier på Netflix eller får nya spellistor på Spotify.

Men frågan är om personligt anpassat innehåll också är framtiden när det kommer till vår nyhetskonsumtion hos traditionella medier? 

Det senaste året har personalisering av journalistik blivit ett hett samtalsämne i branschen och vissa mediehus har också börjat.

Reporter: Therese Rosenvinge.


Text-TV – Den digitala medievärldens anakronism
Gustav Vasa, surströmming, klämdagar och Text-TV.

Det finns vissa saker som verkar vara svenska för evig tid. Med väder, sport och nyheter färgglatt presenterade i oformaterad text är Sveriges idag mest udda mediekanal utan tvekan Text-TV.

Tekniken slog igenom med buller och bång på 80-talet, och idag har faktiskt Sverige världens äldsta ännu aktiva Text-TV.

Men hur många kollar egentligen, och hur länge får formatet finnas kvar? 

Reporter: Erik Windolf.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.05
  Christophe Beck - Main Titles
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.13
  Explosions In The Sky - Wilderness
  Album: The Wilderness
  Bolag: Temporary Residence
 • 11.21
  Dmitry Yablonsky - Suite for Variety Orchestra
  Dmitry Yablonsky
  Classical at Cinema
  Etikett: naïve classique