Vita lögner för vita rockar

45 min
De allra flesta har någon gång ljugit eller undanhållit information för en läkare eller sköterska visar en stor amerikansk enkätundersökning. Det här ökar risken att folk felbehandlas och drabbas av farliga biverkningar.

En kvinna vill inte berätta om sitt bruk av droger och "personliga kvinnosaker". En annan skäms för att berätta att hon röker. En tredje person som vår hälsokorrespondent frågar skulle aldrig ljuga, ens om psykiska problem, för hur skulle man då få hjälp?

Av de 4 500 personer som tillfrågats i enkäten så har de allra flesta någon gång ljugit för vårdpersonal, för att slippa känna sig dömd, uppläxad eller generad.

I Veckomagasinet hör vi också om ny avancerad dna-analys som kanske kan leda till att en av två mordmisstänkta tvillingbröder kan fällas. Och tänder från neandertalbarn kan visa vilken årstid de är födda och hur länge de ammade, och så får vi veta att Saturnus ringar är betydligt yngre än själva planeten.

Programledare: Lena Nordlund.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.18
  JJ Machuca - Bolero de Cassini-Huygens
  Album: Bolero de Cassini-Huygens
  Bolag: Praesepe Records
 • 14.45
  Sergei Prokofiev, Lisa Batiashvili, Chamber Orchestra of Europe, Yannick Nézet-Séguin - Romeo And Juliet, Op. 64: Dance Of The Knights (Arr. For Solo Violin And Orchestra By Tamás Batiashvili)
  Sergei Prokofiev, Lisa Batiashvili, Chamber Orchestra of Europe, Yannick Nézet-Séguin
  Prokofiev: Romeo And Juliet, Op. 64, Dance Of The Knights (Arr. For Solo Violin And Orchestra By Tamás Batiashvili)
  Etikett: Deutsche Grammophon (DG)
 • 14.49
  Jean Sibelius - VII. Miranda
  Jean Sibelius
  SIBELIUS: Tempest (The), Op. 109 / Cassazione, Op. 6
  Etikett: BIS