Förmänskligad djurmat – bra för sällskapsdjuren?

För 160 år sedan lanserades den allra första industriellt tillverkade hundmaten. Sedan dess har branschen växt explosionsartad och omsätter idag mångmiljardbelopp.
Den starkaste trenden de senaste åren är mat med högre kötthalt och med högre kvalitet på köttet. Det har fått forskare att oroa sig över att djurmaten alltmer konkurrerar med det som vi människor äter.
I slutändan betyder det att klimatavtrycket blir större. Samtidigt pekar forskningen på att en strikt köttdiet inte ger några fördelar för hundar.
Med: Markus Langeland, forskare vid SLU på Institutionen för husdjurens utfodring och vård, Kinga Rybinska, hundägare journalist och författare, Sarah Dodd, veterinär och forskare vid University of Guelph i Kanada, Hanna Palmqvist, doktorand på SLU med specialisering på kolhydrater till hund.
Musik som spelats i avsnittet
-
12.28Ensemble - UselessEnsembleErin Brockovich - Original Motion Picture SoundtrackEtikett: Sony Classical