Klimatsmart mat åt ditt sällskapsdjur

20 min
Hundar och katter har en klimatpåverkan genom det köttbaserade foder de äter. Men nu kommer en rad alternativ. Eller vad sägs om insekter, svampar och labbodlade muskelproteiner i matskålen?

Hundmat baserat på insektsmjöl? För hundarna spelar det mindre roll att de äter insekter istället för ko eller gris. Och fördelarna för klimatet är stora, eftersom uppfödningen av insekter är resurssnål. Forskningen ser stor potential i insekter som proteinkälla för sällskapsdjur. Vad gäller strikt vegansk kost åt våra hundar och katter behövs ytterligare långsiktiga studier.

Med: Veronique Glorieux, veterinär och grundare av hundmatsföretaget Eat Small, Gema Aparicio, grundare av hundmatsföretaget Eat Small, Martina, hundägare som sedan flera år ger sin hund enbart vegansk kost, Markus Langeland, forskare vid SLU på institutionen för husdjurens utveckling och vård, Sarah Dodd, veterinär och forskare vid University of Guelph i Kanada, Hanna Palmqvist, doktorand på SLU med specialisering på kolhydrater till hund.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.28
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical