Naturpanelen om trummande spindlar och märklig blåeld

96 min

Naturpanelen samlas i Lunds botaniska trädgård för att svara på lyssnarnas naturfrågor. Dagens gästexpert är spindelexperten Lars Jonsson. Programledare är Mats Ottosson.

Naturen väcker ständigt nya undringar och förundringar.

Därför sammankallar Naturmorgon fyra gånger om året en expertpanel för att svara på lyssnarnas naturfrågor. På lördags sammanträder Naturpanelen igen i det tropiska växthuset i Lunds botaniska trädgård.

Den här gången har vi bjudit in en gästexpert, Lars Jonsson från Högskolan i Kristianstad, som svarar på frågor om spindlar. Vid sin sida har han två ordinarie medlemmar i Naturpanelen - botanisten Sofie Olofsson och ekologiprofessorn Susanne Åkesson.

Trion svarar i direktsändning på lyssnarnas frågor om trummande spindlar, hur talgoxen så snabbt kan hitta till talgbollen som hängts upp utanför köksfönstret på höghuset, vem som gjort tassavtrycken i sanden, varför blåelden såg så konstig ut och vad spindeln i badkaret egentligen åt - när den inte matades med flugor och getingar av badkarets ägare, vill säga. 

Och mycket mer. Kanske det som just du hör av dig om! Ställ din fråga på naturmorgon@sverigesradio.se eller kontakta oss på sociala medier. Under programmet på lördag morgon går det också bra att ringa telefonnumret 046-222 77 37.

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.10
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
  • 07.53
    Digiffects Sound Effects Library - Medium Fire
    Album: Medieval Sound Effects
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista