Nyktra lyckokänslor och ett porträtt av Amos Oz

42 min
Rebecka Åhlunds första år som nykter alkoholist blev ingen jämmerdal. Lättnaden över att slippa smussla och ljuga var enorm. Dagboksanteckningarna blev boken "Jag som var så rolig att dricka vin med".

När Rebecka Åhlund var uppe i två-tre flaskor vin om dagen orkade hon plötsligt inte mer. Tillvaron handlade mest om att gömma flaskor och försöka dölja att hon var full eller bakfull. När den ena dottern bad henne att hon inte skulle dricka vin den vecka pappan var bortrest, insåg hon att botten var nådd och sökte hjälp. Rebecka Åhlunds bok "Jag som var så rolig att dricka vin med" är en rapport från hennes första år som nykter alkoholist.

Under julhelgen gick en av världens stora författare bort, israeliske Amos Oz blev 79 år gammal. Marie Lundström träffade honom i Israel 2015 och i sorgen efter beskedet bestämde hon sig för att leta upp intervjumaterialet från mötet i hans lägenhet i Tel Aviv. Han själv är alltså borta men hans röst finns kvar, liksom berättelsen om hans liv och författarskap som är så tätt sammantvinnat med staten Israels. Amos Oz berättar om nyfikenheten som är själva förutsättningen för hans skrivande.

Programledare: Marie Lundström
Producenter: Nina Asarnoj och Fredrik Wadström

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  Patrik Tammelin - Sov Du Lilla Videung
  Kompositör: Alice Tegnér
  Bolag: Patrik Tammelin
 • 08.06
  Otto A Totland, Erik K Skodvin - Solêr
  Kompositör: Otto A Totland
  Bolag: Pino
 • 08.21
  Stormzy, Mnek - Blinded By Your Grace
  Kompositör: Okänd Upphovsman
  Bolag: Merky Records
 • 08.40
  Ok Star Orchestra - Copenhagen Ok
  Album: Musicland
  Kompositör: Tommy Galento Nilsson
  Bolag: Rootsy.Nu