Förintelsen i familjen (R)

44 min
Josef längtar efter bättre kontakt med sin bror. Det har alltid funnits tystnader i familjen om vad som hände med släkten och om mammans tid i lägren. Nu rinner tiden ut för att hinna prata.

”Förintelsen i familjen” handlar om två bröder som växer upp med föräldrar som är överlevare från Holocaust. Tystnaden kring föräldrarnas trauma har påverkat deras relationer. Samtidigt som föräldrarna Genia och Israel börjar berätta om vad de utsatts för, gör bröderna ett försök att komma varandra närmare.

När Josef var liten sprang hans mamma in på sitt rum när det var skottlossning på teve. ”Det påminner mig om kriget”, sade hon. Mer fick Josef inte veta. Han var rädd för att fråga och göra sin mamma ledsen. Och han kunde inte prata med sin bror.

Bröderna har ansträngt sig för att inte föra rädslor vidare till sina egna barn, men oron har gått i arv. Josefs och Daniels tonåriga söner träffas och pratar om judehat, om terrorhot, och om att eventuellt måsta lämna Sverige i framtiden.

Josef och Daniel åker ut till det gamla lantstället där de tillbringade barndomens somrar. Där pratar de för första gången med varandra om uppväxten, och om deras egna konflikter. Hela livet har de gått och oroat sig för sin mor och far. Nu är föräldrarna över 90 år gamla. Hur ska det bli när de inte finns mer?

Programmet är gjort 2016 Av Peter Normark.

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.06
  Bing Crosby, Lennie Hayton - Sweet Sue Just You
  Album: The Jazzin' Bing Crosby 1927-1940
  Kompositör: Victor Young
  Bolag: Charly
 • 15.08
  Bing Crosby - Sweet Sue - Original
  Album: The Jazzin' Bing Crosby 1927 - 1940 CD2