Naturnjut vid lägerelden - och hur naturvården påverkas av nya budgeten

96 min

Vår fältreporter finns vid en lägereld i Arjeplog i ett samtal om varför man blir naturnjutare. Vi kollar upp vad den nya statsbudgeten betyder för naturen. Programledare: Jenny Berntson Djurvall.

Vad formade vårt naturintresse? Den frågan ställer vår fältreporter Thomas Öberg vid lägerelden vid sjön Uddjaur, utanför Arjeplog, på lördag morgon. Till sig själv, och till naturnjutarna Göran Wallin och Maria Söderberg. Båda är fotografer och skribenter med stort intresse för naturen - och för att locka med sig andra ut.

Tillsammans söker de tre i sin uppväxt, i böckerna, i berättelserna och förstås i naturupplevelserna.

Och så kollar vi upp vad den nya statsbudgeten betyder för naturen. Mindre pengar för skydd och skötsel av värdefull natur, stoppad nationell nyckelbiotopsinventering men mer pengar till havet. Vi ger oss ut i ett kommande naturreservat utanför Gävle där det nu är oklart hur pengarna till skötsel ska räcka till, och vi intervjuar bland annat generaldirektörerna för Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen.

I veckans kråkvinkel märker Lisa Henkow ord - är skaldjur verkligen rätt ord att använda i biologiska sammanhang?

Nu i februari är det dags att börja spetsa öronen igen - några få fåglar är igång och sjunger och är lätta att urskilja. Som blåmesen, till exempel.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.10
  Håkan Malmberg - Naturmorgon
  Kompositör: Håkan Malmberg
 • 07.53
  Waylon Jennings - Are You Sure Hank Done It This Way
  Album: Essential - Country
  Bolag: Sony Music UK
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista