"Ska jag färga mina urtvättade svarta jeans?"

45 min

Klotet bjuder på bitar från "En kväll om klimatet" - ett samarbete mellan Klotet i P1 och Annika Lantz. De uppträdde tillsammans i Radiohuset i måndags kväll, inför publik.

 

"Jag har en hög med svarta jeans som inte är utslitna mer än i färgen, så de är egentligen fullt användbara, men de ser för slitna ut för att jag ska vilja ha dom på jobbet. Så vad är bäst för miljö och klimat; Att köpa ett par nya svarta byxor eller färga om dom vi redan har?"

Det här är en av de många lyssnarfrågor som besvaras i veckans specialprogram. Klotets programledare Marie-Louise Kristola  har sällskap av komikern Annika Lantz från Lantzkampen och Kära Annika i P1. Programmet är en inspelning från i måndags kväll då de bägge höll i "En kväll om klimatet" på Radiohuset i Stockholm, på ett upplysande och underhållande sätt.

Medverkade gjorde bland annat flera  experter som  brukar svara på lyssnarfrågorna i Klotet och som i veckans program besvarar en lång rad nya frågor:

Hanna Karlsson, SLU, om matens klimatpåverkan.
Erik Kjellström, SMHI, om klimatförändringens orsaker och effekter.
Björn Sandén, Chalmers, om hur vi kan ställa om samhället och om hur cirkulär ekonomi fungerar.
Åsa Stenmarck, IVL, avfallsexpert.

Även Johanna Nilsson, bloggare/influencer och en av tre grundare till Klimatklubben och Kalle Nilvér, en av grundarna till en klimatkompenseringstjänst medverkar.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.04
  Salmonella Dub - Gospel According to Mant
  Album: Inside the Dubplates
  Bolag: Salmonella Dub
 • 14.20
  Olavi Virta - Portugalin huhtikuu - Coimbra
  Album: Vuosikirja 1953 - 50 hittiä
  Bolag: WEA
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista