De anonyma av Bengt Bok

48 min
Ett dokumentärt radiodrama om en by bredvid ett koncentrationsläger. Det är som en synvilla, koncentrationslägret och byn. Tätt samman, hoplänkade.

En plats i Östra Tyskland, tyngd av berättelser. De grå barackerna, vakttornen och den omgärdade muren. Och på andra sidan muren byn, villorna och trädgårdarna. Hur kan man bo så nära?

Dokumentärmakaren och journalisten Bengt Bok har under flera år återkommit till byn och människorna där. Kvinnan som bor kvar i samma hus hon föddes, precis vid muren och vars pappa var SS-officer i lägret. Sedan många år tillbaka hör hon röster därifrån, röster i hennes inre. Vi möter den gamle mannen som vandrar i lägret och söker efter spår från det förflutna. Baracken där han levde som ung, där de smala sängarna stod staplade på varandra och där SS-männen sorterade dem utifrån vilka som skulle till gasen eller inte. Där finns också den unge mannen som flyttat till byn för att leva nära lägret och alternativodlaren som söker en försoning med huset han bor i, den gamla SS-villan.

De anonyma är en minnesresa i tid och rum, genom människorna i byn och lägret. Ett samlande av deras berättelser.

Röster: Renate Bleibtreu, Dietrich Hollinderbäumer, Paul Garbers, Johannes Schmid, Mirko Lempert och Kerstin Gandler.
Musik: Ulf Engström.
Slutmix: Frida Englund.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.03
  Ulf Engström - De anonyma
  Ulf Engström
 • 19.27
  The Hollywood Edge Sound Effects Library - Passenger Train, Interior Perspective with Steady with Rail Clicks and Metal Squeaks
  Album: The Premiere Edition 6
  Bolag: Hot Ideas 2015