Civilpliktens tid är nu

40 min

Borde civilplikten återinföras för att lösa Sveriges beredskapsproblem? Och hur spännande är det att följa med "bakom kulisserna" hos regeringen?

 

Är det dags att återinföra civilplikten?

När Dan Eliasson, generaldirektör för MSB, talade på "Folk och försvar" i januari sa han att Sveriges förmåga att hantera kriser och krig är djupt eftersatt och att en lösning skulle kunna vara att civilplikten återinförs. I dagens program utvecklar Dan Eliasson varför han vill satsa på den tidigare så kritiserade civilplikten. 

Bakom kulisserna - hot or not?

Likt många andra myndigheter och företag uppmanar regeringen till att följa med "bakom kulisserna" i sociala medier. Det vill säga: ta del av bilder på statsråden när de utför olika arbetsuppgifter. Allt är mycket formellt och frågan är om konceptet "följ med bakom kulisserna" behöver förnyas för att fungera i vår tid?  Frasse Levinsson, webbredaktör på tidningen Nöjesguiden, reder ut frågan. 

Måste man lönearbeta?

I samband med en sjukskrivning för utbrändhet bestämde sig gymnasieläraren Åsa Axelsson för att sluta lönearbeta. Genom att spara in på sådant hon och familjen inte riktigt behövde blev det möjligt för familjen att klara sig på en lön. Åsa Axelsson gästar för att prata sin syn på frihet, lönearbete och livets mening.

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Ulrika Lindqvist

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista