Periodiska systemet – kemisternas mentala karta

20 min
För 150 år kom Dimitrij Mendelejev med sin revolutionerande uppställning av grundämnena. Och periodiska systemet fortsätter vara centralt i forskningen.

Det var 1869 som professor Dimitrij Mendelejev i S:t Petersburg presenterade sitt periodiska system, där grundämnena var ordnade enligt atomvikt respektive egenskaper.

Vid den tiden hade 63 stycken upptäckts men Mendelejev förutsåg i sitt system att det fanns grundämnen av vissa atomvikter men som ännu inte upptäckts. När forskare senare fann Mendelejevs saknade grundämnen fick det periodiska systemet stort genomslag och än i dag är systemet centralt i undervisning och forskning, framför allt i kemi.

Idag finns 118 grundämnen, varav 92 är vad man kallar naturligt förekommande. Det senaste av dessa upptäcktes 1939. Det senaste grundämnet, Nummer 118, Oganesson, upptäcktes 2006 och är ett så kallat supertungt grundämne som endast existerat under några millisekunder i ett experiment.

I programmet hörs Sven Lidin, professor i oorganiska kemi Lunds universitet, Gunnar Svensson, professor i strukturkemi Stockholms universitet, Ira Löfman, NO-lärare Uppsala musikklasser.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.09
  Vincenzo Tempera - Lucio indaga
  Album: Nemici amici (Colonna sonora originale della serie TV)
  Bolag: RTI
 • 12.10
  USSR Bolshoi Theatre Orchestra - Ruslan and Lyudmila: Overture
  USSR Bolshoi Theatre Orchestra
  Glinka: The Best Symphonic Works
  Etikett: Melodia
 • 12.11
  Mikhail Ivanovich Glinka - I. Allegro moderato - Scherzo
  Mikhail Ivanovich Glinka
  GLINKA: Trio pathetique / MOZART: Piano Quintet in E flat major / BARTOK: Contrasts
  Etikett: Klavier
 • 12.28
  Ensemble - Useless
  Ensemble
  Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
  Etikett: Sony Classical