”Försoning och förlåtelse”

45 min
Veckans Människor och tro betraktar försoning och förlåtelse från tre perspektiv, det teologiska - vad säger religionerna, i de personliga relationerna och i de stora konflikterna.

Försoning och förlåtelse har en central plats i de allra flesta religionerna. Samtidigt är det en process mellan människor som kan vara oerhört komplex och svår för samtliga inblandade. Kan man förlåta och bör man försonas i alla lägen?

Veckans Människor och tro gästas av författaren och journalisten Maciej Zaremba som pratar om försoning kring den polska filmen Bogdans journey, som handlar om en försoningsprocess i den polska staden Kielse då minst 42 judar mördades 1946.

Medverkar för att prata om försoning och förlåtelse gör också Trudy Fredriksson ordförande Sveriges Buddhistiska Samarbetsråd och Johannes Swahn- Paulsson präst i Östersund.

Görel Fred leg psykoterapeut och specialiserad på familjeterapi, berättar hur vi ska göra med våra nära relationer och hur man förlåter och försonas.

Från Afrika rapporterar Sveriges Radios korrespondent Samuel Larsson om en kontinent med många och svåra sanning -och försoningskommissioner.

Programledare: Åsa Furuhagen

Reporter: Fanny Svärd

Producent: Antonio de la Cruz

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.09
  Shastro - Talking to Nature
  Album: Talking to Nature (Live in Thailand)
  Bolag: Malimba Records
 • 14.11
  Mishary Rashid Alafasy - Recitation 6
  Album: Beautiful Quranic Voice, Vol. 2
  Bolag: Farghab Sa
 • 14.12
  Digiffects Sound Effects Library - Large Church Bell
  Album: Bells & Chimes Sound Effects
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 14.13
  Lauryn Hill - Forgive Them Father (Album Version)
  Album: The Miseducation of Lauryn Hill
  Bolag: Ruffhouse