Kvinnodagen – hon landade oss på månen

20 min
Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Margaret Hamilton föddes i Indiana USA 1936. Hon pluggade matte och filosofi. 22 år gammal gifte hon sig. Men hon ville göra mer med sitt liv och kom så småningom att utveckla dataprogram för att flyga människan till månen. Det ledde till överraskande tekniska framsteg, och under senare år har hennes insatser uppmärksammats.

Förutom Ada Lovelace, kvinnan som på 1800-talet skrev vad vi kan benämna som det första datorprogrammet, möter vi få kvinnor inom teknikområdet i våra historieböcker.

Men kvinnor har alltid ägnat sig åt teknik, om än inte inom de specialiserade utbildningarna, eftersom de länge var stängda för kvinnor. Många gånger är det anhöriga män som sökt patent för uppfinningar av kvinnor, berättar Boel Berner som är historiker och professor emerita i sociologi vid Linköpings universitet.

Programmet är en repris från 15 november 2017.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.10
  Fred Mah - Tech Side of The Moon
  Album: Aftertouch
  Bolag: Only For Music Records
 • 12.11
  The Temptations - My Girl
  Album: Motown #1's
  Bolag: Universal Music
 • 12.25
  Nite Jewel - Running Out of Time
  Album: Liquid Cool
  Bolag: Gloriette Records
 • 12.28
  Ensemble - Useless
  Ensemble
  Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
  Etikett: Sony Classical